Nokkapokka: Todellista tasa-arvoa

T:Teksti:

Toimivat kuin kumisaappaat

”Sukupuolikiintiöt lisäävät vähemmistössä olevan sukupuolen osuutta päätöksenteossa ja muuttavat poliittisia toimintatapoja. Tämä on tutkittu juttu.
    Kun kiintiöt 1990-luvun puolivälissä tulivat kunnallispolitiikkaan, mukaan saatiin motivoituneita ja innokkaita ihmisiä, jotka kysyivät kysymyksiä, joita siellä 20 vuotta istunut porukka ei tajunnut tai halunnut kysyä. Kiintiöt monipuolistivat päätöksentekoa.
    HYY Yhtymän hallituksessa on toki vain viisi opiskelijajäsentä, mutta uskon, että sielläkin kiintiöiden kautta mukaan tulevat naiset voivat uudistaa kulttuuria.
    Ennen kuin sukupuolikiintiöt saatiin kunnallispolitiikkaan, naisia oli valittu vaaleilla päättäjiksi noin 30 prosenttia. Tehtävissä, joihin ihmisiä ei valittu vaaleilla, heitä oli paljon vähemmän. Tämän kiintiöt ovat korjanneet.
    Kiintiöitä vastustavat sanovat usein, että ne estävät pätevimmän valinnan. Se argumentti on ihan fuulaa. Kuka voi väittää, että meillä on aina neljä pätevää miestä ja yksi pätevä nainen, kuten HYY Yhtymän hallituksessa on ollut?
    Olen käynyt Kallion lukion ja siellä oli naisia 70 prosenttia. Minulle ei ole koskaan ollut mikään ongelma olla kiintiömies. Kyse on siitä, miten paikan ottaa vastaan ja mitä sillä tekee.
    Kukaan ei varmasti pidä kiintiöitä ideaalikeinona tasa-arvon saavuttamiseen. Mutta ne ovat vähän kuin vanhat kumisaappaat: eivät välttämättä näytä kovin eleganteilta, mutta toimivat.”

Matti Niemi, 22, HYYn edustajiston jäsen, Opiskelijademarit

Kiintiöt ovat epäreiluja

”Sukupuolikiintiöillä saavutetaan määrällistä tasa-arvoa. Numeroita, jotka näyttävät hyvältä paperilla. Ne eivät edistä todellista tasa-arvoa. Mitä tasa-arvoa muka on, että miehille ja naisille kerrotaan, että he ovat kykenemättömiä kohtaamaan toisensa reilussa pelissä?
    Uskon, että miehet ja naiset pystyvät leikkimään samalla hiekkalaatikolla ja tavoittelemaan samoja saavutuksia samassa sarjassa. Luottamustehtävän täyttäminen ei ole mikään sadan metrin aitajuoksu, jossa on perusteltua, että on omat sarjat miehille ja naisille.
    Valinnoissa pitäisi painottaa ensisijaisesti ihmisten omia ansioista, kuten kokemusta ja pätevyyttä, eikä mitään fyysistä ominaisuutta. Pitkällä aikavälillä kiintiöt voivat alentaa pätevyysvaatimuksia ja siten suoritustasoa ja kilpailukykyä.
    Kiintiöt luovat eri hakuluokkia. Jos HYY Yhtymän hallituksessa on kaksi opiskelijapaikkaa, ja niitä hakee yksi nainen ja kuusi miestä, hakijat eivät ole yhdenvertaisessa asemassa. On väärin, että pätevämpi saattaa jäädä valitsematta sen vuoksi, että on väärää sukupuolta.
    Kiintiöt ovat suorastaan perustuslain syrjintäkiellon vastaisia. On väärin, että yksilöitä kohdellaan eri tavalla sen mukaan, mitä sukupuolta he edustavat.
    En haluaisi koskaan olla kiintiönainen.”

Päivi Pulsa, 25, Kansallisten Ylioppilaiden puheenjohtaja

Anna-Sofia Berner
Kuvat Tuomas Karppinen