Huonon musiikin aseveljet

T:Teksti:

The Baseballs (2007-)
The Baseballs -kolmikko, rasvatukkaiset Simpsons-fanit, ovat toistuvasti ihmetelleet suosiotaan Suomessa. Turha ihmetellä. He toistavat vanhaa järkisyillä selittämätöntä ilmiötä, jossa saksalainen yhtye löytää eldoradonsa pohjoisesta. Suomessa Strike!-levyä on myyty lähes 80€‰000 kappaletta. Missään muulla – ei edes kotimaassaan – yhtye ei ole noussut listaykköseksi.

Tokio Hotel (2001-)
Emopoprokkia soittavan yhtyeen laulaja näyttää sähköshokin saaneelta menninkäiseltä, mikä selittää englanninkielisestä nimestään huolimatta saksaksi laulavan bändin suosion suomalaisten lasten keskuudessa. Tokio Hotelin Suomen-keikka on siirtynyt niin monta kertaa, että suosio on jo laantunut. Hevoset ovat korvanneet saksanopinnot fanien ykköskiinnostuksen kohteena.

Gregorian (1998-)
Ota kasa kulahtaneimpia rock-klassikoita, ylikaiuta laulu ja tee kämäiset jousisovitukset kotitietokoneesi musiikinteko-ohjelmalla. Väitä diletanteille, että musiikissa kuuluu kirkkomusiikin vaikutus. Huijaus on mennyt suomalaisille läpi jo kuuden levyn verran. Gregorian Masters of Chant II -albumi myi vielä vuonna 2001 yli 40€‰000 kappaletta. Hävettää.

Scooter (1993-)
Laulutaidottoman teutonin H.P Baxxterin johtama trio oli suosionsa huipulla 1998. Yhtye kokeili järjettömyyden rajoja sellaisilla kappaleilla kuin How Much Is the Fish? ja raiskaamalla Kissin I Was Made for Loving Youn. Albumi vietti kuusi viikkoa Suomen listaykkösenä. Scooterin jätkien ei ole vuosiin tarvinnut tehdä juhannussuunnitelmia. Heille löytyy aina paikka suomalaisilta festareilta.

Bad Boys Blue (1984-)
BBB riisti osaamisensa menestyneemmältä Modern Talkingilta. Suomen maaseudun limudiskojen ykköstanssittaja oli suosituimmillaan, kun Rantarock vielä järjestettiin Virroilla. Vaikka kaksi kolmesta alkuperäisjäsenestä on kuollut, maailmalla kiertää yhä The Official Bad Boys Blue ja The Real Bad Boys Blue. Jälkimmäinen esiintyi Mietaan nuorisoseurantalolla loppuvuodesta 2007.

Sunrise Avenue (2002-)
The Baseballsin on sanottu olevan Saksan rangaistus Sunrise Avenuesta. Sunrise Avenuella pitäisi olla maailmanlaajuinen levytyssopimus, mutta suosiota on kertynyt lähinnä saksankielisistä maista. Saksa on ominut bändin: se on esiintynyt Berliinin yleisurheilun MM-kisojen avajaisissa ja saanut esittää Big Brother -tunnarin. Viekää koko yhtye.

Waltari (1986-)
Suomalaiset olivat yhtä ylpeitä crossover-metalliyhtye Waltarista kuin ey:hyn liittymisestä – vieläpä samoihin aikoihin. Bändi soitti Angelin tyttöjen kanssa Roskildessakin. Vuonna 1996 julkaistun Big Bangin piti olla levy, joka räjäyttää potin, mutta se jäi suutariksi. Kulttisuosio Keski-Euroopassa on jatkunut näihin päiviin saakka.

Lordi (1996-)
Eräänä lauantai-iltana humalainen Eurooppa äänesti hirviöt Euroviisuvoittajiksi ja poisti suomalaisilta yhden häpeää tuottaneen trauman. Seuraavana päivänä Eurooppa oli jo unohtanut monsterimme – paitsi Ruotsi, Kreikka ja tietenkin Saksa. Lordi yrittää yhä läpimurtoa Yhdysvalloissa, vaikka yhtyeen kannattaisi keskittyä kiertämään Suomen ja Saksan väliä.

Eläkeläiset (1993-)
Ei tullut humppaukoista Suomen Euroviisuedustajia. Samalla menetettiin varmat kahdeksan pistettä Saksalta. Eläkeläiset olivat hauska ilmiö 12 minuutin ajan humalassa Ilosaarirockissa 1990-luvun puolivälissä. Saksassa yhtye pelaa jo vartin kuuluisuutensa jatkoajalla.

Matti Markkola