Helsingin salaiset symbolit

T:Teksti:

Hauta ja harppi

Kaisaniemen puisto

Nimetöntä hautaa ympäröi aita, jota koristaa vapaamuurarien suorakulmio ja harppi-tunnus. Kivessä lukee ruotsiksi: ”Samantekevää, tietääkö maailma, kuka tässä lepää. Jumala tuntee hänen tekonsa, ja kurjat siunaavat hänen muistoaan.”
Haudan uskotaan kuuluvan 1700-luvulla eläneelle majuri Fredrik Granatenhjelmille, joka todennäköisesti kuului vapaamuurareihin.
Arkkitehdin työkalujen, tulkitaan liittyvän liikkeen alkuhistoriaan – keskiajan kivenhakkaajien kiltoihin.
Erikoisluvan puistoon hautaamiseen antoi Kustaa III, itsekin vapaamuurari.

null

Jeesus kävi täällä

Hotelli Helkan julkisivu

Takorautakoristeluun on muotoiltu Kristus-monogrammeja, jotka muodostuvat kreikan khii (χ) ja rhoo (ρ) -kirjaimista, eli sanan Kristus alkutahdeista. Niiden molemmin puolin on sijoitettu kreikan kielen ensimmäinen ja viimeinen kirjain, alpha ja omega, joilla Jeesus Raamatussa luonnehti itseään.
Symbolien takana on Nuorten naisten kristillinen yhdistys, joka hankki kiinteistön vuonna 1928.

Sallitut aineet

Kansalliskirjaston pyöreä ulkoseinä

Kaksiosaiset veistokset kuvaavat yliopistossa opetettavia tieteenaloja. Jokaista alaa kuvaa naishahmon pää ja oma symbolinsa: akantti, tiimalasi, pöllö, käsi, lyyra, vaaka, pyhä kolminaisuus, käärmesauva ja tähti. Tunnukset kuuluvat filosofi alle, historialle, oikeustieteelle, taideaineille, fysiikalle, teologialle, lääketieteelle ja tähtitieteelle.
Historialle on mielistelevästi annettu kaksi symbolia – tiimalasi ja pöllö.

Valvova silmä

Tuomiokirkon pääoven yläpuoli

Kolmion keskeltä loistaa silmä. Se on kaikkien salaliittoteoreetikkojen suosikkisymboli the all-seeing eye – kaikennäkevä silmä.
Muinaisessa Egyptissä kuvio tunnettiin haukkajumala Horuksen silmänä. Kristityille se kuvaa kaikkitietävää Jumalaa ja pyhää kolminaisuutta. Nykyfiktiossa kuviolla viitataan myös valvontayhteiskuntaan.
Vapaamuurarit ottivat symbolin käyttöönsä 1700-luvulla, ja se löytyy Yhdysvaltojen suuresta sinetistä ja dollarin setelistä.
Salaliittoteoreetikot uskovat tämän paljastavan vapaamuurareiden salaa johtavan Yhdysvaltoja. Miten mahtaa olla Helsingin kohdalla?

Tommi Leminen
Kuvat Teemu Granström