Uusi liikeaikalaki lisää työpaikkoja kaupan alalla ja parantaa siten myös opiskelijoiden työmahdollisuuksia.
    HOK-Elannossa laajentuneet aukioloajat kasvattavat heti työntekijöiden määrää. Alepa-ketju järjestää 29. tammikuuta rekrytointitilaisuuden, jossa on tarkoitus palkata 40 uutta työntekijää. Joukkoon mahtuu sekä osa- että kokoaikaisia työntekijöitä. Kaiken kaikkiaan uusia työntekijöitä tarvitaan HOK-Elannossa arviolta 50-70.
    “Nyt ollaan vasta alkuvaiheessa. Asiakkaat lopulta äänestävät jaloillaan ja päättävät siitä, miten aukioloajat kehittyvät”, henkilöstöjohtaja Antero Levänen muistuttaa.
    Juuri Alepoissa aukiolotunnit lisääntyvät S-ryhmän kaupoista eniten. Jatkossa voi Leväsen mielestä olla mahdollista, että arkipäivisin tehdään kahta täyttä vuoroa: seitsemästä kolmeen ja kolmesta yhteentoista. Vuorojärjestelyt kuitenkin vaihtelevat ketjun sisällä paljon.
    Leväsen mukaan opiskelijat ovat olleet hyvin halukkaita tekemään erityisesti sunnuntaivuoroja, joita perheelliset työntekijät taas usein välttelevät.
    Opiskelijoiden osuutta HOK-Elannon työntekijöistä ei tiedetä tarkkaan, mutta Levänen kuvailee sitä merkittäväksi. Se tiedetään, että hieman yli puolet työntekijöistä on osa-aikaisia ja 34 prosenttia alle 25-vuotiaita.
    
K-kaupoissa aukioloajoista päättäminen ja rekrytointi ovat yksittäisten kauppiaiden harteilla, joten yleiskuvaa uusien aukioloaikojen vaikutuksista on hankala saada. Käytännössä aukioloajat pitenevät eniten pienissä kaupoissa, mutta toisaalta isoissa tarvitaan enemmän työntekijöitä.
    K-Supermarket Kontumarketin kauppias Esa Kiiskinen kertoo, että hänen kaupassaan kuuden tunnin sunnuntaiaukiolo tarkoittaa 55 työtuntia.
    “Ilman muuta lakimuutos lisää töitä ja nimenomaan opiskelijoilla, koska lisätunnit tulevat aikoihin, jolloin opiskelijat voivat ja haluavat tehdä töitä.”
    Kiiskinen ja Levänen muistuttavat, että myyjien lisäksi tarvitaan lisää esimerkiksi siivoojia ja vartijoita.
    
Kaisaniemen Kodin Ykkösen pääluottamusmies Eetu Komsi on myös Helsingin yliopiston opiskelijat palvelualoilla -yhdistyksen HyPa ry:n puheenjohtaja. Hänen työpaikkansa on nyt auki sunnuntaisin viisi tuntia, mutta samalla arkisin tunnin aiempaa vähemmän. Lakimuutos ei siis lisännyt työtunteja.
    “Opiskelijan kannalta uudet aukioloajat saattavat olla jopa entisiä hankalammat, koska iltavuorot lyhenivät”, Komsi sanoo.
    Hänen mielestään sunnuntaiaukiolo on opiskelijan kannalta ristiriitainen asia.
    “Jos se pelkistetään siihen, että opiskelijat tykkäävät tehdä viikonloppuisin töitä ja saada lisää liksaa, jäävät monet parannukset opiskelijan asemaan helposti tekemättä.”

Anna-Sofia Berner
Kuva Teemu Granström

häh?

– Joulukuun alussa voimaan tullut uusi liikeaikalaki sallii vähittäiskaupoille sunnuntaiaukiolon ympäri vuoden.
– Lisäksi alle 400 neliön ruokakaupat voivat olla auki 24 tuntia vuorokaudessa juhlapyhiä lukuun ottamatta.