Aloitat historian opinnot hameessa, koska vuonna 1962 naiset eivät saa yliopistolla pukeutua housuihin.
    1960-luvun alussa kaikki on vielä hyvin nöyrää. Sodan ja pula-ajan raskauttama, äärettömän ahdasmielinen 1950-luvun henki säätelee koko yhteiskuntaa.
    Te opiskelijat suhtaudutte opetushenkilökuntaan kunnioittaen ja alamaisesti. Kun jotkut hiljalleen uskaltautuvat väittämään professoreita vastaan, se tuntuu aika pelottavalta.
    Suuri muutos tulee vuonna 1966, kun sosialidemokraatit voittavat vaalit. Vähintään yhtä tärkeitä ovat pienet muutokset, kuten e-pilleri, sukkahousut ja tavaratalo Pukevan osamaksu, jolla köyhimmätkin opiskelijat pystyvät ostamaan talvikengät.

Opiskelijat joutuvat opiskelemaan lainalla ja vanhempien tuen varassa. Olet onnekas, koska asut kotona Tapiolassa etkä joudu murehtimaan jokapäiväistä leipää.
    On ihan normaalia, että maalta kotoisin olevat opiskelijat saavat kotoa ruokapaketteja. Ne ovat juhlahetkiä. Keräätte rahat yhteen ja saatte lisäksi ehkä sardiinipurkin ja pullon algerialaista punaviiniä.
    Ylellisyyttä on ajaa raitiovaunulla niin lyhyt matka, että sen voisi kävellä. Se, jolla on rahaa, piffaa kaverinkin.
    Monen opinnot katkeavat taloudellisista syistä.
    Vaikka yleinen köyhyys lyö leimansa kaikkeen, et huolehdi tulevaisuudesta.
    Akateemisesti koulutettuja ihmisiä on niin vähän, että uskot kaikkien löytävän töitä. Oppikoulun opettaja on monelle todennäköisin ammatti, mutta itse tähtäät suurella itseluottamuksella tiedenaiseksi.
    Jos sitä lopulta haluaisit, pärjäisit tutkijana varmasti hyvin. Olet innokas, ahkera ja opinhaluinen.

Kun menet opiskelemaan, vanhempasi ovat sitä mieltä, että pitää hankkia ammatti sen varalta, jos mies sattuu kuolemaan tai tulee avioero. Ja olet kuitenkin tosi valistuneesta kodista.
    Kun viisi vuotta myöhemmin valmistut, on itsestään selvää, että naisihminen ansaitsee oman leipänsä. Muutos on kovin nopea ja siinä ihan olennainen tekijä on halvan, luotettavan ja turvallisen ehkäisyn ilmaantuminen.
    Seminaareissa puheenvuorot jaetaan miesopiskelijoille, ja professori kuuntelee heidän mielipiteitään. “Tyttöjen” tehtävä on olla kauniita ja hiljaa. Sanaa feministi ei vielä tunneta.
    Olet silti varma omasta pärjäämisestäsi, ja sinulla on paljon naispuolisia ystäviä, jotka pärjäävät. Se tapahtuu kuitenkin ilman julkilausumia. Ne tulevat vasta 1970-luvulla.
    Varmasti saisitte vielä enemmän aikaiseksi, jos ymmärtäisitte julistaa.

Onnittelen sinua siitä, että nautit opiskelusta. En toivo, että tekisit mitään toisin.
    Opiskelukavereidesi kanssa ymmärrätte, että olette etuoikeutettuja verrattuna koko muuhun kansakuntaan.
    Silti olette kaikki pulakauden lapsia. Sinäkin olit kuolla vauvana nälkään, kun äitisi ei saanut tarpeeksi ruokaa, eikä häneltä riittänyt maitoa. Ja hän oli kuitenkin hyvästä kodista.
    Kaikilla on sama elämänkokemus. On lähdetty hirveän pienestä, vähästä ja puutteellisesta ja menty koko ajan eteenpäin. Olette jatkuvasti saaneet enemmän, ja se on aina liittynyt omaan työhönne, omiin suorituksiinne. Työ on antanut itseluottamusta.
    Siitä itseluottamuksesta syntyy lopulta koko yhteiskunnan vapautuminen.

Anna-Sofia Berner
Kuva Teemu Kiviniemi

kuka?

Opiskelija: Kaari Utrio
Pääaine: Historia
Opiskeluaika: 1962-67. Valmistui kaksi vuotta keskimääräistä nopeammin, koska pystyi opiskelemaan myös kaikki kesät.
Opintojen jälkeen: Menestyskirjailija, joka tunnetaan kymmenistä historiallisista romaaneista ja naisen asemaa käsittelevistä tietokirjoista. Ei ole koskaan tehnyt muuta kuin kirjailijan työtä.