Törmäsin viime vuonna julkaistuun BBC:n uutiseen, joka käsitteli Espanjan diktaattorin Francisco Francon tuoretta elämäkertaa. Kirjassa Francoa hoitaneen lääkärin lapsenlapsi paljastaa, että diktaattorilla oli vain yksi kives. Toisen killuttimensa Franco oli menettänyt 23-vuotiaana haavoittuessaan taistelussa.
    Uutinen oli sitä sorttia, että sen syvempää merkitystä oli pakko pysähtyä miettimään. Semminkin kun samassa jutussa viitattiin Hitlerin puuttuneeseen kivekseen.
    Onko siis niin, että yksin heiluva karvanoppa altistaa demoniselle pahuudelle? Vai kertooko moinen uutisointi vain halustamme löytää hirmuhallitsijoista poikkeavuuksia? Olisi vaikea kuvitella vastaavaa juttua John F. Kennedyn tai Kekkosen kulkusista.

Muun muassa Kwai-joen silta -elokuvasta tuttuun marssiin Colonel Bogey March tehtiin jo toisen maailmansodan aikoihin pilkkasanoitus Hitler Has Only Got One Ball, josta on olemassa monenlaisia versioita. Niistä yksi menee: “Hitler has only got one ball, Göring has two but very small, Himmler is somewhat sim`lar, But poor old Goebbels has no balls at all.”
    Touché! Näin brittiläinen propagandakoneisto hyökkäsi natsijohtajien miehisyyttä ja pallien muka mukanaan tuomaa rohkeutta kohtaan. Ajatus tietysti on, että jos kulkuset eivät ole kunnossa, miehessä on jotain vikaa, hän on pelkkä rampa nössö.
    Samankaltaista ajattelua kierrätti myös Sinkkuelämää-sarjan Steve Brady, jolta sarjan neljännellä tuotantokaudella poistettiin kivessyövän vuoksi toinen palli. Miesparka oli varma, ettei kukaan nainen suostu enää hänen kanssaan sänkyyn.
    Jaksosta on peräisin myös Carrien unohtumaton sitaatti: “Kivekset ovat miehille kuin käsilaukut naisille. Kyse on vain pienestä kassista, mutta sitä ilman tuntee olonsa alastomaksi.”

Nyt taistelut ovat siirtyneet kentiltä leikkaussaleihin. On hyvä muistaa, että kivessyöpä on 20-34-vuotiaiden miesten yleisin syöpä.
    Tytöt opetetaan jo peruskoulussa tarkkailemaan rintojaan, mutta jos omiin ja tuttavien kokemuksiin on luottamista, poikia ei vakavissaan rohkaista kivesten säännölliseen tutkimiseen. Niitä kun pitäisi murrosiän jälkeen tarkkailla kuukausittain.
    Lehdissä näkyy usein Näin voitin rintasyövän -tyyppisiä juttuja. Näin voitin kivessyövän -jutut ovat harvemmassa.
    Vaikka naisillakin asiaan liittyy häpeän kokemuksia, heillä on marssittaa esiin leegio tunnettuja rintasyöpäsankareita. Miesten pitää hakea vertaistukensa espanjalaiselta diktaattorilta.

Antti Järvi
Kirjoittaja kirjoittaa jatkossa Ylioppilaslehden pääkirjoituksia.