Aaltoa päin

T:Teksti:

”Tällaisen lehden tekeminen on vaikeaa, mutta samalla parasta ikinä. Mitään ei anneta valmiina, vaan saamme itse urkkia, ideoida ja luoda”, huokaa Anna Munsterhjelm, 24.
Tammikuussa aloittavan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan ensimmäinen työntekijä on jo ehtinyt alkaa työt ylioppilaskunnan uuden Aino-lehden päätoimittajana. Toimituskin on jo valittu. Nimen lehdelle innoitti tunnettu muotoilija, Artekin perustaja ja arkkitehti Aino Aalto.

Anna Munsterhjelm ei ole itse opiskellut yhdessäkään kolmesta korkeakoulusta, joista Aalto-yliopisto muodostetaan. Hän opiskelee toimittajaksi Haaga-Heliassa ja on suorittanut poliittisen historian opintoja Helsingin yliopistossa.
Kuinka hän aikoo tavoittaa samassa lehdessä niin entiset Teknillisen korkeakoulun, Helsingin kauppakorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat?
”En odota, että vielä olisi Aalto-yhteisöllisyyttä, sitä rakennetaan lehden kautta. Olemme kyselleet tulevilta aaltolaisilta, mitä he tahtoisivat lehdestä lukea ja minkälaisessa muodossa se pitäisi esittää.”

Uuden lehden toivotaan tukevan yliopistojen yhdistymistä. Sille on totisesti tilausta, sillä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan syntyminen on ollut riitaista. Taideopiskelijat ovat haranneet koko yliopiston perustamista vastaan. Kauppatieteilijät taas eivät ole suostuneet antamaan koko omaisuuttaan uudelle ylioppilaskunnalle, ja pian asiaa setvitään hallinto-oikeudessa.
Elokuussa pidettiin uuden ylioppilaskunnan ensimmäinen kokous, jossa kylterit ja taikkilaiset syyttivät teekkareita vallan kahmimisesta. Teekkarit torjuivat enemmistöllään lukuisat kyltereiden ja taikkilaisten muutosesitykset. Eniten pieniä ryhmittymiä hiersi päätös siitä, että ylioppilaskunnan uusien sääntöjen hyväksymiseen riittää yksinkertainen äänten enemmistö.
Anna Munsterhjelm toivoo, että Aino onnistuu rakentamaan yhteishenkeä – mutta ei kuitenkaan niin, että ikäviä asioita lakaistaan maton alle.
”Teekkari-, kylteri- tai taikkilaisstereotypioita on silti turha enää tässä vaiheessa ruokkia. Me teemme lehteä aaltolaisille.”

Nyt syntyvä lehti on aikakauslehti, joka ilmestyy syksyllä kolme kertaa. Lehden jatkosta päätetään vuoden lopussa.
Ensimmäisissä lehdissä jutut keskittyvät taustoittamaan yliopistojen ja ylioppilaskuntien yhdistymistä. Uusi päätoimittaja suostuu tekemään pienen paljastuksen ensimmäisen numeron sisällöstä:
”Meidän on tarkoitus saunottaa nykyisten ylioppilaskuntien hallitusten puheenjohtajat.”

Johanna Mitjonen
Kuva Teemu Granström