Unohtuivatko opiskelijat Lahden uhkaustapauksessa?

T:Teksti:

Nettiuhkaus sulki Lahden yliopistokeskuksen vapun alla. Yliopistokeskus sai tiedon uhkauksesta tiistai-iltana 28. huhtikuuta, minkä jälkeen uhkauksesta tiedotettiin sähköpostilla henkilöstölle. Keskusta käyttävät myös tuhannet opiskelijat, muun muassa kolmisensataa Helsingin yliopiston ympäristöekologian opiskelijaa.

Lahden yliopistokeskuksen pääsihteeri Senja Jouttimäki, unohtuiko opiskelijoille tiedottaminen?
”Tieto tuli meille illalla, jolloin oli vaikea tavoittaa ihmisiä. Ensisijainen operaatio oli, että poliisi tarkasti tilat ja sulki ne, millä turvattiin se, ettei kenenkään henki ole vaarassa. Henkilökunnalle on olemassa jakelulista, millä heidät tavoittaa, mutta opiskelijat ovat hajallaan eri organisaatioissa. Heitä ei pystytty tavoittamaan yön aikana, joten monet tieto tavoitti vasta seuraavana päivänä.”

Eli opiskelijoille viestimisessä oli ongelmia?
”Ilman muuta tämä paljasti sen tosiasian, ettemme olleet varautuneet tämmöisiin kriiseihin yliopistokeskustasolla. Me olemme verkosto-organisaatio, eikä ollut tullut mieleen, että myös kokonaisuuden tasolla kriisiviestintä pitäisi miettiä. Jokainen tietenkin haluaisi tällaisessa tilanteessa tiedon heti, mutta meillä ei ollut parempia keinoja tämän hoitamiseen.”

Uhkauksen jälkeen poliisi tarkisti Yliopistokeskuksen. Seuraavana päivänä henkilöstöä pääsi valvotusti sisätiloihin. Miksei opiskelijoita päästetty sisään?
”Se oli ihan poliisin asia. Kaikki tilat olivat poliisin kontrollissa. Jokainen joka oli pyrkimässä sisään pysäytettiin, ja poliisi teki ratkaisunsa.”

Mikä on viimeisin tieto uhkauksen jättäjästä?
”Poliisin tutkinta jatkuu, mutta viimeisimmän tiedon mukaan uhkaus olisi jätetty Hämeenlinnasta.”

Matti Markkola