Kummisetä: Citykani ei kelpaa kokille eikä Korkeasaareen

T:Teksti:

Citykanien ampuminen on vihavalmiuden harjoittamista. Median vihamielisyyttä lietsovalla propagandalla saadaan suomalaiset vihaamaan kaikkein söpöimpiä ja viattomimpia. Kummisetä pystyisi varmaan ilmaisemaan medialle, kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle ja tappamisen vaikuttajille, että on myös helsinkiläisiä, jotka tykkäävät citykaneista.
Mirkka Salo

Media, Jussi Pajunen ja tappamisen vaikuttajat! On olemassa helsinkiläisiä, jotka pitävät citykaneista. Heitä on kaksi: jatko-opiskelija Mirkka Salo ja Kummisetä. Citykanit ovat suloisia olentoja, joita tekee mieli paijata. Totuus kuitenkin on, että kanit aiheuttavat ongelmia ja lisäävät menoja kaupungin kirstussa, mikä tuntuu cityihmisenkin kukkarossa.
Söpöys ei ole riittävä peruste pupujen vapaalle kaupunkivalloitukselle. Jos käsiin räjähtäneen kanikannan kaasuttaminen tai ampuminen tuntuu julmalta, citykaneille voi yrittää keksiä hyötykäyttöä.

Helsingin Keskustassa sijaitseva eläinkauppa lupaa toteuttaa yksilöllisetkin toiveet. Saisiko teiltä citykaneja lemmikiksi?
”Ei todellakaan”, Mia Heino tylyttää.”Joku idiootti on päästänyt vapaaksi lemmikkikaneja, jotka ovat risteytyneet villikanien kanssa. Citykanit ovat villieläimiä, eikä niitä saa pitää lemmikkeinä.”
Citykanit ovat Heinon mukaan levottomia ja stressiherkkiä. Niiden kesyttäminen veisi vuosia.
”Luulen, että taistelu citykaneja vastaan on hävitty eikä niistä päästä eroon.”
Se on Heinosta ikävä juttu.
”Yleinen käsitys on, että citykanit ovat onnellisia. En usko, sillä kanit eivät kuulu luontoon.”
Kesykani elää parhaimmillaan kaksitoista vuotta, citykani hyvällä tuurilla pari vuotta. Heinon painajainen on, että citykanit tappavat luontoon kuuluvat serkut.
”Kun kanikanta kasvaa tarpeeksi, on mahdollista, että tulee jänisrutto, joka vie rusakotkin.”

Korkeasaari suhtautuu citykaneihin kuin torakoihin.
”Ne eivät ole vielä tulleet tänne eivätkä ole tervetulleita”, eläintarhan johtaja Seppo Turune sanoo.
Kesällä Korkeasaaressa on villikaneja, mutta ne hankitaan muualta kuin Kansallisoopperan kuistilta, joka on citykanien reviiriä.
Saisiko citykaneista sitten pataa? Miten niitä kannattaisi lähteä valmistamaan, tv-kokki Henri Alén?
”En lähtisi duunaamaan kaneista mitään. Niistä ei tiedä, mitä tauteja ne kantavat.”
Oletko maistanut?
”En! Mutta mistä sitä tietää, vaikka ne olisivat tosi hyviä. Maussa on se, mitä ne ovat syöneet.”

Sami Takala