Kulttuurivallankumous

T:Teksti:

Kulttuurisetelit köyhille

Demarit haluavat elokuvan julkisen tuen nopeasti muiden Pohjoismaiden tasolle. Valtion museoiden pitää olla maksuttomia, ja jokaisesta kunnasta tai kunnan lähistöltä tulee löytyä kirjasto, joka on auki myös sunnuntaisin.

WTF: Kulttuurisetelistä tuli verovapaa henkilöstöetu alkuvuodesta. Demarit haluavat kulttuurisetelit myös työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden kouraan. Kansanedustaja Pia Viitanen, halutaanko tässä demarimaiseen tapaan miellyttää kaikkia?
”Miksi vain työelämässä olevilla on oikeus tällaiseen yhteiskunnan piffaamaan kulttuuritarjontaan?”

Valtuustoon ei voi luottaa

Keskusta haluaa taiteelle yhtä vahvan aseman kuin tieteellä on. Se haluaa perustaa Suomeen valtion tiede- ja teknologianeuvostoa vastaavan taide- ja kulttuurineuvoston.

WTF: Vuonna 2006 keskusta linjasi, että valtion tuen kuntien kulttuuripalveluille tulee olla korvamerkittyä. Kansanedustaja Aila Paloniemi, eikö keskusta luota kunnanvaltuutettuihin?
”Ei meillä ole kauheasti luottamusta. On myös syytä miettiä, onko nykyinen rahanjakojärjestelmä ylipäätään toimiva. Pysyville instituutioille ohjataan nyt valtava määrä kansallista tukea, mutta taiteen vapaa kenttä huomioidaan huonosti.”

Kristillistä tv-tarjontaa

Televisiota tapittava nuoriso on kriisissä. Kristillisdemokraatit lisäisivät kristillistä ohjelmatarjontaa ja haastaisivat median mukaan mediakasvatuksen tukemiseen.

WTF: Puolue linjaa, että kristinuskon sanomaa suoraan ilmaisemaan pyrkivä taide tulisi nähdä tasavertaisena avustustoiminnan kohteena. Puoluesihteeri Sari Essayah, sorsitaanko kristillistä taidetta?
”Ennakkoluuloisuutta esiintyy. Aikoinaan MTV:n kanssa keskusteltiin siitä, voisiko televisiosta tulla pyhäaamuisin hengellinen musiikkiohjelma. Silloin ongelmaksi koettiin taiteellinen korkeatasoisuus. Siihen yksi pastori tajusi heittää, että on se kumma kun nämä samat kaverit, kuten Rainer Friman tai Pelimannet, vaihtavat laulujen aihetta, niin kyllä ne sitten kelpaavat teidän syksynsävelet voittamaan.”

Homot pilaavat perhearvot

Perussuomalaiset vastustaa oopperan kaltaisen eliittikulttuurin tukemista. Puolue on huolissaan myös sananvapaudesta. Sen mukaan kirjastojen materiaalihankinnat eivät saa olla sidottuna poliittisen eliitin mieltymyksiin.

WTF: Puolueen mukaan kuntien ei pitäisi tukea rahallisesti sellaista kulttuuritoimintaa, joka on suomalaisia perhearvoja loukkaavaa. Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala, miten määrittelette suomalaiset perhearvot?
”Emme hyväksy verovarojen ohjaamista seksuaalivähemmistöjä ja heidän elämäntyyliään esittelevään kulttuuriin. Totta kai me seksuaalivähemmistöjä suvaitaan, mutta emme halua korostaa sen olevan mitenkään normaalia, kun se on kuitenkin ennen kaikkea epänormaalia.”

Rahaa, rahaa, rahaa!

Vasemmistoliitto haluaa vapauttaa kulttuurille suunnatut lahjoitukset ja yksityisen sponsoroinnin veroista. Jokaisen taiteenlajin on sen mukaan saatava oma oopperatalonsa, mahdollisuus luovuuden kukoistukseen ilman talouden pakkopaitaa.

WTF: Puolue haluaa nostaa taiteen perusrahoitusta, valtion taidehankintamäärärahoja ja jokseenkin kaikkea muutakin kulttuurin rahoitusta. Vasemmistoliiton naispoliittinen sihteeri Lena Paju, kuka sitten arvostelee kapitalismin epäkohtia, jos taiteilijat voivat liian paksusti?
”Eihän yhteiskunta millään pysty tukemaan niin paljon, että taiteilijat voisivat paksusti. Tosiasia on, että valtaosa taiteilijoista on niitä nälkätaiteilijoita. Heikoimmassa asemassa ovat naispuoliset kuvataiteilijat ja tanssitaiteilijat.”

Luovuuden voi tuotteistaa

Kulttuuri on myös bisnestä. Korkealentoisessa kulttuurimanifestissaan kokoomus toivoo luovuudelle uusia, talouden kannalta parempia toimintaympäristöjä. Sen mielestä luovan alan tärkein tukipilari on tekijänoikeusjärjestelmä.

WTF: Lähes kaikki muut puolueet kannattavat ainakin paperilla niin sanottua prosenttiperiaatetta, eli sitä, että rakennusta suunniteltaessa varataan tietty prosenttiosuus budjetista taiteen hankkimiseen. Kansanedustaja Marja Tiura, miksi kokoomus ei mainitse kannattavansa sitä?
”Prosenttiperiaatteessa ei sinänsä ole mitään vikaa. Tärkeä näkökulma on kuitenkin myös se, että kulttuurin tukemisen ja hankkimisen tulee lähteä vapaaehtoisuudesta. Uskon, että nyky-yhteiskunnassa taiteeseen ja kulttuuriin halutaan panostaa ilman pakkojakin.”

Lisää limuklubeja

Vihreä liitto haluaa poistaa pääsymaksut valtion museoista ja järjestää kaupungeissa tilaa epäkaupalliselle ilmoittelulle sekä graffiteille. Yleisradion pitää esittää tasapuolisesti kaikkien vakiintuneiden uskontojen hartausohjelmia.

WTF: Puolue on linjannut, että kuntien kulttuuri- ja nuorisotoimen pitää huolehtia alaikäisten populaarimusiikkitarjonnasta, ellei kaupallinen puoli sitä toteuta. Kansanedustaja Anni Sinnemäki, ihan tosissanneko te ehdotatte, että kuntien täytyisi järjestää rockklubeja tenaville?
”Kyllä kunnilla pitäisi olla mahdollisuuksia siihen, että alaikäisille on riittävästi kulttuuritarjontaa ja myös populaarimusiikkia tarjolla. Ei tietenkään kaikista bändivierailuista tarvitse saada alaikäisille soveltuvaa keikkaa, mutta ainakin nuorten itsensä tekemän musiikin pitäisi olla nuorten ulottuvilla.”

Också på svenska

Ruotsalainen kansanpuolue on huolissaan siitä, saavatko kaikki suomalaiset kulttuuripalveluita omalla äidinkielellään.

WTF: Puolueen kulttuuripoliittinen ohjelma löytyy netistä vain ruotsiksi. Puolueen tiedotuspäällikkö Marcus Hagström, eikös tämä ole ristiriitaista? Itsehän te korostatte sitä, että
asioiden on oltava esillä molemmilla kotimaisilla kielillä.
”Odotapas. Eikös sitä todellakaan ole käännetty… No ei sitä kyllä löydy. Siinä tapauksessa vastaus on selkeä: kyllä, se on ristiriitaista. Se, että joku poliittinen ohjelma jää kääntämättä, ei kuitenkaan ole poliittinen kannanotto. Se on käytännön moka, huolimattomuutta.”

Antti Järvi
Kuva Tuomas Karppinen