Amerikkalaisnuorten rajut lääkärileikit

T:Teksti:

Lääkkeinä maksettuja freepalkkioita, säästeliäästi käytettyjä astmapiippuja, itse korjattuja luunmurtumia.
Tällaista elämää viettävät ”nuoret näkymättömät”, joita on vuoden 2007 valtakunnallisen terveyskyselyn mukaan neljännes Yhdysvaltain 18-34-vuotiaista.
”Tämä tuntuu jo hätätilanteelta. Ihmiset menettävät työpaikkansa, eikä moniin työsuhteisiin kuulu sairausvakuutusta. Työmarkkinoille tulevat, jotka aiemmin olivat vanhempiensa tai koulujensa vakuuttamia, putoavat reunalta”, sanoi varajohtaja Susan Sherry terveysalan kuluttajajärjestöstä Community Catalystista The New York Timesille.

Osa-aika- ja freelancetöitä tekevät nuoret aikuiset ovat Yhdysvalloissa terveydenhuoltojärjestelmän väliinputoajia. Työnantaja ei maksa heille terveydenhuoltoa, mutta he tienaavat liikaa päästäkseen liittovaltion terveydenhuoltojärjestelmän MedicAidin piiriin. Sen ylärajana ovat 706 dollarin eli noin 536 euron kuukausitulot. Sairaus- ja tapaturmavakuutus puolestaan maksaa keskimäärin lähes 700 euroa kuussa.
Harvalla vakuuttamattomalla nuorella on varaa terveydenhuoltomaksuihin. Yhä useammat hoitavat sairauksiaan omatoimisesti ja välttävät lääkäriin menoa viimeiseen asti. Kas näin:
”Pari vuotta sitten tunsin oloni todella huonoksi. Huomasin, että oireeni täsmäsivät borrelioosiin. Sairaalassa minulle kerrottiin, että pelkkä testaus maksaa 200 dollaria! Sain selville, että borrelioosia lääkitään useimmiten tetrasykliinillä, joka on halpa antibiootti. Meksikon matkallani ostin niitä alennuksesta 200 annosta neljällä dollarilla. Tilani parani heti, joten olen melko varma, että minulla oli borrelioosi”, kirjoittaa nimimerkki Sheepdog keskustelusivustolla trap17.com.
”Sain viillon peukalooni. Edullisin sairaala, johon soitin, olisi veloittanut 100 dollaria pelkästä vastaanottoajasta ja 75-200 dollaria tikeistä. Ostin viidellä dollarilla perhoslaastareita ja hoidin homman itse. Haava parani ja tunto palasi kahdessa kuukaudessa”, kertoo nimimerkki Shippy-grl terveyssivusto WebMD:n foorumilla.

Omalääkäröinti ei ole riskitöntä. The New York Timesin haastattelema lääkäri Barbie Gatton kertoo hoitaneensa teho-osastolla useita kavereiltaan antibiootteja lainanneita nuoria.
”Virtsatientulehdukseen otetaan lääkkeitä, jotka sopivat korvatulehduksen tai keuhkokuumeen hoitoon. Ongelmana on, että taudin aiheuttajalle kehittyy resistanssi antibioottia vastaan. Tai sitten lääke peittää oireet, mutta antaa taudin kehittyä pahemmaksi ja pahemmaksi.”
Kotilääkärien määrän arvellaan nousevan työttömyyden kasvun myötä, sillä terveydenhuoltojärjestelmä perustuu työnantajien maksamiin vakuutuksiin. Vuonna 2007 työnantaja maksoi vakuutukset lähes 60 prosentille amerikkalaisista.

Ninni Lehtniemi
Kuva Janne Kuisma