Kolme reittiä nykytaiteeseen

T:Teksti:

Aloittelijoille

Näillä tutustuminen alkaa turvallisesti. Näet sekä Helsingin korkeatasoisinta nykytaidetta että vaihtoehtoisempaa tarjontaa.

1 Galleria Krista Mikkola
Neitsytpolku 9
Klassikko. Suomen kuuluisin galleristi pyörittää yritystään ullanlinnalaisen talon alakerrassa. Taiteilijat ovat tunnettuja, verkostot laajat ja bisnesosaaminen kohdallaan. Koska Krista Mikkola tunnetaan myös naistenlehdistä, tiedämme senkin, millaisiin miehiin hän kiinnittää huomionsa kadulla: rennosti ja laadukkaasti pukeutuviin, kertoo Ellit-nettilehti.

2 Galleria Jangva
Uudenmaankatu 4-6
Tässä paikassa on hyvä fengshui!Näyttelytila on kompakti, ja sohvilla voi tutustua myynnissä oleviin omakustannesarjakuviin ja muihin ug-tuotteisiin. Kadun sisäpihalta löytyvä galleria ei ole kaupallisesti profiloitunut, sen voi mieltää jopa hippigalleriaksi.

3 Galerie Anhava
Mannerheiminaukio 3
Täällä jaksavat käydä Hesarin toimittajatkin. Sanomatalossa sijaitsevaa galleriaa pyörittää taiteen terästäti Ilona Anhava, joka ainoana pohjoismaalaisena löytyy teoksesta Women Gallerists in the 20th and 21st Centuries.

4 Galleria Korjaamo
Töölönkatu 51 B
Riiko Sakkinen, IC-98, Tiina Mielonen… Kulttuuritehtaalla satsataan katu-uskottaviin nimiin, joissa on asennetta. Galleriakierroksen jälkeen voi kokemusta puida kahvikupposen tai oluttuopin ääressä.

Edistyneille

Haasta ymmärryksesi. Näet kokeilevaa taidetta, installaatioita ja tuntemattomampia taiteilijoita.

1 Kluuvin galleria
Unioninkatu 28 B
Etene rohkeasti porttikongin läpi sisäpihalle ja sieltä virastotalon neljänteen kerrokseen. Helsingin taidemuseon hoitamassa tilassa esitellään rajoja rikkovaa nykytaidetta. Joskus rajat myös paukkuvat: galleriasta takavarikoitiin taiteilija Ulla Karttusen Neitsythuorakirkko.

2 Kuvataideakatemian galleria
Kasarmikatu 44
Bongaa tulevaisuuden lupaukset! Täältä ovat aloittaneet nykytaiteen huiput Aurora Reinhardista Anna Tuoriin. Galleria takaa varmimmin spontaanit reaktiot. Pari viikkoa sitten huoneen nurkassa polki sipsipussien ympäröimä kuntopyöräilijä.

3 Galleria Ama
Rikhardinkatu 1
Kirjaston ja taidelainaamon vieressä olevassa galleriassa esiintyvät nykytaiteen nimet, jotka eivät vielä välttämättä ole suurelle yleisölle tuttuja. Gallerian omistaja Virpi Wuori-Valtaoja antautuu mielellään syvällisiinkin taidekeskusteluihin vieraiden kanssa. Galleriassa saattaa hyöriä myös hänen miehensä, tähtitieteilijä Esko Valtaoja.

4 Valokuvagalleria Hippolyte
Kalevankatu 18 B
Vihdoinkin vientituote, josta voi olla ylpeä. Suomalaisen valokuvataiteen tähtiä täällä näkee harvoin, mutta tuntemattomammatkin taiteilijat ovat usein helmiä. Vinkki: jos kuvassa näkyy aneeminen naishahmo kuluneessa huoneessa tai eteerisessä maisemassa, teoksen tekijä on todennäköisesti trendikkään Helsinki Schoolin taiteilija.

Rakastuneille

Ota käsi käteen ja syvennä suhdettasi. Matka meren ääreltä ydinkeskustaan tarjoaa monimuotoisen kattauksen nykytaidetta.

1 Forum Box
Ruoholahdenranta 3 A
Ah, kevät, kirkkaus ja kiima! Ihanaa harhailla pitkin katuja ja keskustella taiteen emansipatorisesta ulottuvuudesta. Hietalahdentorin liepeillä sijaitseva entinen kylmävarasto tarjoaa takuulaadukkaita näyttelyitä. Jos vierailet siellä huhtikuussa, ehdit hämmästellä, miten karuun betoniseen tilaan on saatu meren tuntu. Villu Jaanisoon teoksessa kivet pyörivät ympäri kuin aaltojen syleilyssä.

2 Myymälä 2
Uudenmaankatu 23
Jopa trendikkäästä punavuorelaisesta sielunmaisemasta löytyy ajateltavaa. Tämä kivijalkagalleria tuottaa popkulttuurisesti orientoituneelle kaupunkilaiselle esteettisiä elämyksiä. Rakkaalle voi ostaa myymälän puolelta vaikka jännän jääkaappimagneetin.

3 Galleria Sinne
Yrjönkatu 23
Nuorekkaassa galleriassa taso vaihtelee mutta yllättävyys säilyy. Tämä on kaupungin ainoa selvästi ruotsinkielinen galleria. Kadun toiselta puolelta pääsee kätevästi Tornin ateljeebaariin nauttimaan lasillisen kuohuviiniä Helsingin kattojen ylle.

4 Kalhama & Piippo
Mannerheimintie 3 B
Kaivopihan Unicafen ja Vanhan välistä löytyy Helsingin gallerioiden Porsche. Jo suuressa, valoisassa tilassa käveleminen tuottaa ylellisen olotilan. Perän divaaneilla voi oikaista itsensä taidekirjojen ääreen – tai vaihtaa hellät halaukset. Galleria perustettiin reilu vuosi sitten. Silloin vitsailtiin yleisesti, että kun liikemies Antti Piippo perustaa gallerian Helsinkiin, lama ei voi olla kaukana. Enää ei naurata.

Aloittelijan ABC

– Galleriaan ei tarvitse jäädä pitkäksi aikaa. Jos jo ovelta näet, ettet pidä töistä, käänny pois.
– Teosluettelosta löytyvät teosten nimet ja hinnat. Galleriat eivät kuitenkaan ole kauppoja, sinun ei odoteta ostavan mitään.
– Ole aistit avoinna ja nauti. Myös kyseenalaistaminen on sallittua.
– Kirjoita vieraskirjaan ainakin nimesi. Se on myös kiitos taiteilijalle.
– Kännykkään puhuminen ei ole galleriassakaan kohteliasta.
– Gallerioiden aukioloajat löytyvät niiden nettisivuilta. Monet paikat ovat maanantaisin kiinni. Älä kuitenkaan ota stressiä: voit aivan hyvin harhailla kaupungilla ja vain kokeilla, onko ovi auki.
www.nayttely.info -osoitteesta saat hyvän käsityksen siitä, mitä näyttelyitä on tarjolla.

Antti Järvi