Taistelu dadaa vastaan

T:Teksti:

Ajatellaan, että olet rokkari, joka on ollut vuoden verran täysin keskittynyt uuden levyn tekemiseen.
Olet kirjoittanut siihen kappaleita, sanoituksia ja sovituksia. Olet käynyt bänditoverien kanssa loputtomia adjektiiviviidakkokeskusteluja siitä, onko haluttu virvelisoundi varmasti tarpeeksi kirpakka.
Loppujen lopuksi olet päätynyt bänditoveriesi kanssa paitsi tuottamaan ja äänittämään, myös miksaamaan albumin.
Mitä tekisit raskaan projektin päätyttyä?
Vetäisit lärvit?
Lähtisit lomalle?
Hakeutuisit hoitoon?
Nämä kaikki ovat musiikkimaailmasta tuttuja ratkaisuja.
Indierockia soittavan Rubik-yhtyeen laulaja-kitaristi Artturi Taira osti XBoxin ja siihen uusimman NHL-lätkäpelin.
”Se oli minun nollauskeinoni. Vielä muutama viikko sitten tuli pelattua todella intensiivisesti.”
Nyt Taira kuroo kadonnutta elämäänsä kiinni.
Hänen tavoitteenaan on kuulla kaikki ne levyt ja nähdä kaikki ne leffat, jotka kiinnostivat levyä tehdessä, mutta jotka eivät tuolloin mahtuneet oman musiikin täyttämään päähän.
”Ja kevät on myös urheilun suhteen todella hienoa aikaa. Valioliiga ja Mestareiden liiga huipentuvat. Sitä ehkä pidetään junttina, mutta seuraan myös jääkiekkoa, NHL:ää ja SM-liigaa. Kalpa on kokenut uuden mahtavan nousun.”

Naamakarvat valloilleen päästäneen Tairan persoonassa on samanlaista vilpittömyyttä ja avoimuutta kuin hänen johtamansa Rubikin musiikissa.
Joku voisi pitää ristiriitaisena, että Helsingin yliopistossa poliittista historiaa opiskeleva lahjakas indierokkari puhuu yhtä mieluusti entisen kotikaupunkinsa Kuopion 1990-luvun alun kulta-ajan lätkätähdistä, kuten tintinnäköisestä veijaripakista Peter Slaninasta ja mahtavaviiksisestä hyökkääjästä Jouni Rinteestä, kuin suomalaisen indien tilasta.
Mutta Tairan toimintahan on vain monipuolista ja ennakkoluulotonta.
Sitä paitsi turhan puhujia on jo liikaa. Heidän mukaansa on nimetty Rubikin huhtikuussa ilmestyvä, odotettu toinen levy Dada Bandits.
”Nykyään jos katselee ympärilleen, ketkä ihmiset esittävät mielipiteitään omasta ja muiden puolesta, Suomessakin liikkuu melkoisia dada bandiitteja”, Taira aloittaa selityksen.
”Eri asioiden julkinen retoriikka näyttäytyy dadana. Se on sitä, miten ihmiset osaavat käyttää ryöstellen asioita ja asettaa niitä omiin sopiviin tarkoitusperiinsä esimerkiksi politiikassa tai ihmissuhteissa.”
Toisaalta myös musiikintekijät käyttävät Tairan mielestä järjetöntä merkkikieltä, jossa on vaikutteita sieltä ja täältä.
”Dada bandits kertoo siis sekä meistä että ympäröivästä maailmasta.”
Analyysi ei kuulosta ihan tavalliselta lätkäfanilta. Se kuulostaa pitkään mietityltä.

Matti Markkola

Artturi Taira soolokeikalla Ylkkäriklubilla keskiviikkona 25. maaliskuuta Vanhan Kuppilassa. Soitto alkaa klo 21. Vapaa pääsy.

Kuka

Muusikko Artturi Taira, 27
Asuu vanhassa Herttoniemessä, ”kuninkaiden laaksossa”.
Levylautasella ”Verneri Pohjolan todella kaunis Aurora-albumi.”
Vuonna 2019: ”Hengissä, ja teen tätä samaa. Menossa kahdeksas levy.”