Mitä haluatkin opiskella, sinulla on aina neljä vaihtoehtoa, neljä kampusta ja yksi ratkaisu: Helsingin yliopisto. Näin mainostaa yliopisto kampuksiaan uusille opiskelijoille.
    Kaikkien mielestä kampukset eivät kuitenkaan ole tasa-arvoisia. Meilahdessa opiskeleva Reetta Peltonen kaipaa kampukselleen palveluita. Keskustakampuksen kasvatti Kalle Peltokangas pitää puolestaan keskustakampusta liian pirstaleisena.

Tyytyväisyydestä

Reetta Peltonen: ”Opiskelijat ovat nyt tyytyväisiä Meilahden kampukseen, toisin kuin vuosi sitten, jolloin Unicafe oli remontissa eikä liikuntatiloja. Nyt Meilahdessa on suunnilleen kaikki mitä tarvitaan, mutta ei tietenkään yhtä paljon kuin keskustassa. Opetustiloja voisi toki olla enemmän.
    Kalle Peltokangas: ”Mielestäni keskustan alueen opiskelijat ovat varsin tyytyväisiä. Täällä on hyvät ruokailu-, kirjasto-, ja liikuntapalvelut. Historiallinen kampus on viihtyisä alue. Kaikki kolme ylioppilastaloa ovat keskusta-alueella.”
    RP: ”Meillä suuri osa opiskelijoista syö HUS:n Raviolissa, josta saa lounaan opiskelijahintaan. Ilman Raviolia ei Unicafe yksinään riittäisi. Unicafen ongelma on, että se menee kiinni jo puoli kolmelta, jolloin meillä yleensä vasta loppuu opetus. Eli opetuksen jälkeen ei ehdi syömään.”
    KP: ”Tuossahan on ihan selkeä tavoite HYYlle. Unicafe-ravintoloiden aukioloaikoja pitäisi pidentää Meilahdessa, Kumpulassa ja Viikissä. Toinen tärkeä kehittämisen kohde ovat lapsiateriat. Ne puuttuvat kaikilta kampuksilta, vaikka perheellisiä opiskelijoita on aika paljon.”

Yhteisöllisyydestä

KP: ”Jos puhutaan siitä, millainen kampuksen pitäisi olla, niin keskustakampus on aika pirstaleinen. Siellä ei ole sellaista tiivistä yhteisöä, jollainen tuntuu esimerkiksi Viikissä olevan.”
    RP: ”Lääkisläisillä on hyvä yhteishenki, mutta toisaalta olemme erityksissä Meilahdessa. Opintojen kautta emme juuri tutustu muihin kampuksiin. Ja jos vaikka haluaa kielikeskuksen kurssille, se on lähes mahdotonta. Meillä on pakollista opetusta kahdeksasta kolmeen, joten neljästä kuuteen olevia kielikursseja saisi olla enemmän tarjolla. Tiedostusta HYY:n tapahtumista voisi myös parantaa.”
    KP: ”Yliopiston avajaiset ovat aina keskustakampuksella. Voisiko niitä kierrättää eri kampuksilla? Se voisi tehdä niitä tunnetummaksi. Myös HYY:n nettisivut voisivat mainostaa enemmän ja tuoda esille tapahtumia.”

Autoista ja lapsista

RP: ”Yliopistojen tilojen varauksissa voitaisiin lääkisläiset huomioida paremmin. Meillä kun ei ole Meilahdessa mitään tiloja.”
    KP: ”Onko teillä muuten lapsiparkkia?”
    RP: ”Ei ole.”
    KP: ”Mun mielestä joka kampuksella pitäisi olla lapsiparkki.”
    RP: ”Totta. En tiedä, miten meidän perheelliset hoitavat asian tällä hetkellä.”
    KP: ”Keskustakampus pitäisi ehdottomasti olla autoton. Päärakennuksen ja Porthanian ympäristö pitäisi saada autottomaksi. Sen eteen HYYn pitää tehdä voimakasta kaupunkipolitiikkaa, varsinkin nyt kun on valittu uudet kaupunginvaltuutetut. Asia on poliittisesta tahdosta kiinni. Porthanian edustan pienestä aukiosta voisi saada helposti mukavan ja viihtyisän ympäristön.”
    RP: ”Meilahden kampus ei käytännön syistä voi olla autoton. Alueella on juuri nyt myös sairaalan laajennus käynnissä, mutta työmaaliikenne sujuu moitteettomasti, ja ihmiset ovat sopeutuneet hyvin tilanteeseen.”
    KP: ”Olen kokenut, että poliittisiin järjestöihin suhtaudutaan eri tavalla eri kampuksilla. Keskustassa tuntuu olevan paras suhtautuminen. Tuntuu, ettei sananvapaus oikein toteudu edes HYY:n tiloissa.”
    RP: ”Meillä Meilahdessa on varsin neutraali ilmapiiri. Poliittiset näkemykset eivät juurikaan ole esillä.”

Reetta Peltonen, 24, on lääketieteen opiskelija, Lääketieteenkandidaattiseuran HYY-vastaava ja HELPin edustajistoryhmän jäsen.

Kalle Peltokangas, 24, on teologi ja Helsingin Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja.

Matti Markkola
Kuva Tiina Vanhatupa