Kun tässä nyt on kaikenlaista sotaa ja muuta paskaa, minusta olisi hyvä muistaa muutamia elämän perusasioita ja ihan sellaisia arkisia kohteliaisuussääntöjä.
    Oikeastaan minulla on ihan ilmaiseksi tarjota hyvä neuvo, joka mielestäni korjaisi suurimman osan maailman ihmisperäisistä ongelmista: lakatkaa olemasta mulkkuja.
Moni voi väittää ihmisten olevan eri mieltä siitä, mikä on kusipäistä ja mikä ei. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että ne eri mieltä olevat ovat yleensä mulkkuja.

Ainakin näin arkisella tasolla voisimme lähteä liikkeelle sellaisesta peruskohteliaisuudesta, josta varmasti kaikki ei-psykopaatit ovat samaa mieltä.
    Voitte aloittaa uranne mukavana ihmisenä vaikkapa vaihtamalla tyhjän vessapaperirullan tilalle uuden rullan, tervehtimällä kaupan kassaa tai avaamalla oven, ennen kuin kävelette sitä päin. (Itselleenkin voi olla kiva.)
    Kun sitten liikutaan hieman sivuun, minusta yleensä oikealle, yhteiskunnan epäilyttävään ainekseen, niin voidaan aloittaa Raamatun peruskäskyistä, jotka lienevät kaikille tutut: älä varasta toisen vaatteita pyykkituvasta, älä nussi kaverin tyttöystävää, äläkä oksenna portsarin huppuun – ja mitä muita noita nyt on.
    Tavallaan pidän laeista, niissä on yleensä jotain järkeä. Ne on keksitty sen takia, että te ette osaa muuten käyttäytyä.
    Ei niissäkään järjettömyyksiin voi mennä, joten minun täytyy tyytyä toivomaan, että yksikin kaupan kassaa huoritellut mies törmää liikennemerkkiin ja joutuu kärsimään. Tai että vaatteeni pyykkituvasta varastanut maansaasta saa ruton ja syyhyn.
    Ei täällä saisi antaa kaiken maailman törkimysten käyttäytyä miten niitä huvittaa.

Jos ihan hipeiksi heittäydytään, olisi myös kiva, jos kukaan ei tappaisi ketään. Ei yksittäin metrossa kirveellä, pyssyllä koulun käytävällä, jakoavaimella biljardihuoneessa tai massoittain Lähi-idässä luvan kanssa ja käskystä.
    Ei se sota ole mitään maailmanpolitiikan sanelemaa pakkoa ja taktisia liikkeitä. Se on ihan silkkaa mulkkuutta. Suunnilleen samaa lajia mulkkuutta kuin toisen tavaroiden varastaminen ja WC:n vessapaperittomaksi jättäminen.
    Minusta tässä voitaisiin nyt unohtaa suuremmat linjat ja tarkoitus, joka ei aina pyhitä keinoja, koska jätkät hei, ei näin voi elää. En voi uskoa, että kaikkea tätä paskaa vastaan pitää joidenkin ihmisten edelleen osoittaa mieltään.

Saara Kunnaala

Kirjoittaja on analysoitu lukion äidinkielentunnilla ylimieliseksi ja aggressiiviseksi.