Maailmanluokan rokkistara. Filosofi flyygelin ääressä. Ella Fitzgerald -videoklippi ja ote Beethovenin sinfoniasta. Meno Helsingin yliopiston käyttäytymistieteen laitoksen Luova elämä -spesiaalitilaisuudessa oli todella spesiaalia.
    Professori Pekka Himanen kertoi illan aluksi luovasta elämästä: Luovuus edellyttää omien pelkojen läpi kulkemista. Luovuus kasvaa parhaiten rikastavan vuorovaikutuksen yhteisössä, jonka jäsenet arvonantoa ja auttavat toisiaan pidemmälle. Niin kuin Fitzgerald ja trumpetisti kauan sitten nauhoitetussa esityksessä, vertasi Himanen.
    Himasen mielestä koulusurmat ja mielenterveysongelmat ovat osoitus Suomessa vallitsevasta vakavasta arvonannon kriisistä.
    “Ihmiset eivät koe, että he ja heidän elämänsä ovat arvokkaita.”
    Himanen siirtyi Beethoven-katkelman kautta musiikkivertauskuviin:
    “Jokainen on muutaman toisiinsa vuorovaikutuksessa olevan perusteeman summa. Nämä teemat pitää vain löytää. Niistä syntyy kehittelyrikkaus ja vaatimattomista teemoista kasvaa muuntelemalla herooisia.”

Himanen istahti flyygelin ääreen. Seurasi spesiaalitilaisuuden spesiaalein hetki. Hän soitti Join Me -biisin intron ystävälleen, HIM-yhtyeen keulakuva Ville Valolle.
    Himanen kysyi Valon luovuuden lähteistä. Valo kertoi, että monien haikeiden kappaleiden muusa on rakas sekarotuinen Sami-koira, jonka hän menetti kuusivuotiaana.
    “Ehkä ne on oodeja Samille.”
    Valo kulautteli kokispullosta ja eteni omaan luovuuden määritelmäänsä:
    “Välillä se on duunia ja välillä se on sekoilua.”
    Valo kulautteli kolajuomaa pullosta ja totesi, että suppea-alaisuus rajoittaa luovuutta.
    “Pitää olla vähän renessanssi-ihmistä. Jos vaikka leikkaa omaa tukkaa, se ei ole pois muilta kun itseltä. Ja jos meno ei miellytä voi aina painua vittuun. Ne on mun mottoja.”
    Loppuluennosta Valon käteen ilmestyi tupakka, jota hän näpräsi kelloa vilkuillen. Samalla hänessä heräsi moralisti.
    “Kyllä kaikki lähtee kotoa,” Valo julisti.
    Hän kehotti vanhempia suojaamaan lapsiaan huumeiden vaaroilta sekä sulkemaan tv:n pariksi viikoksi, jotta jälkikasvun luovuus saa tilaa. Sitten Valo näytti muistavan rock-uskottavuuden.
    “Kelatkaa miten monta bisseä tv-luvan hinnalla saa.”

Ninni Lehtniemi
Kuva Teemu Granström