Professorin aatteet eivät siirry opiskelijoihin, osoittavat tuoreet amerikkalaistutkimukset. Yhdysvaltalaiset republikaanit ovat viime aikoina olleet huolissaan “älyllisen monimuotoisuuden” puutteesta kampuksilla.
    Barack Obaman vaalivoitto lisäsi huolta liberaalien vaikutusvallasta yliopistoissa. Obaman kampanjassa oli mukana runsaasti yliopisto-opiskelijoita.
    Luennoitsija Michael Barone konservatiivisesta American Enterprise Institutesta varoitti marraskuussa “liberaalien roistovallasta”, joka rehottaa amerikkalaiskampuksilla.
    “Äänestäjäkunta ja poliittiseen kampanjointiin osallistuvat ovat yhä useammin akateemisesti koulutettuja, joten on selvää, että liberaali agenda tulee läpi,” Barone kirjoitti The Washington Timesissa julkaistussa kolumnissaan.

Tuoreiden julkaistujen tutkimusten mukaan huoli on turha. Vaikka yhdysvaltalaiset professorit ovat vasemmistolaisempia kuin valtaväestö, aatetartunta opiskelijoihin on harvinaista.
    Yliopisto-opiskelijat ovat liian vanhoja. Ratkaiseva aatemaailman muokkaus syntyy kodeissa, päättelevät virginialaisen George Mason -yliopiston professorit Lee Fritschler, Jeremy Mayer ja Bruce Smith kirjassaan Closed Minds? Politics and Ideology in American Universities.
    “On vaikea muuttaa kenenkään yli 15-vuotiaan mieltä,” arvioi Mayer The New York Timesille.
    Samaa aihetta käsittelivät tutkimuksessaan Mack Mariani Xavierin yliopistosta Ohiosta ja Gordon Hewitt Hamilton Collegesta New Yorkista. Heidän mukaansa suurimmalla osalla opiskelijoista poliittinen suuntautuminen ei muutu yliopistovuosina. Jos muutoksia tapahtuu, niihin vaikuttavat sukupuoli ja sosioekonominen asema enemmän kuin opetus.

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijat eivät juuri keskustele luennoilta mahdollisesti tarttuvista aatteista, sanoo tiedekuntajärjestö Kannunvalajien puheenjohtaja Tomi Lehtimäki .
    “Monelle on varmaan aika selvää, mikä professorien ideologinen tausta on. Monet valtiotieteilijät, jotka ovat professoreita tai opetusikään päätyneitä ovat olleet 70-luvun radikaaleja. Tuskin he ovat siitä kovin paljon muuttuneet.”
    Sen sijaan toisinaan keskustelua herättävät tenttikirjat.
    “Jotkut kirjoittajat tuovat esille, että kyseessä ovat heidän näkemyksensä. Jotkut taas eivät.”
    Lehtimäki uskoo, että professorin aatteet saattavat vaikuttaa opiskelijoihin, mutta niin että niitä käytetään oman, jo muovautuneen maailmankatsomuksensa rakentamiseen.
    “Moni on poliittisesti suuntautunut jommallekummalle puolelle ja rakentelee opetuksen perusteella omaa juttua. Omat aatteet saattavat jopa kärjistyä.”
    Suomessa erityisesti Tampereen yliopisto on ollut punapesän maineessa. Opintotoimiston osastopäällikkö Mikko Markkola kertoo, etteivät vanhemmat enää ole huolissaan jälkikasvun aivopesusta.
    “Olemme Suomen suosituin yliopisto hakijamäärien perusteella. Ei näytä siltä, että maineen takia olisi kukaan jättänyt hakematta. Myös ennen vanhaan kyseessä oli enemmän legenda. Meillä oli valkoinen kansleri ja yliopiston johtokin oli melko valkoista.”

Ninni Lehtniemi