Ylkkärissä on käyty keskustelua asevoimien tehokkuudesta ja kapasiteetista. Lasse Laitisen (15/2008) mielestä miesten asevelvollisuuden piilokustannuksetkaan eivät tee järjestelmästä huonoa. Kuitenkin jo pelkät budjettiin kirjatut luvut ja hankinnat tekevät järjestelmästä järjettömän ja tavoitteiltaan ristiriitaisen.

Vaikkei armeija enää haluakaan kehittää aivan jokaiselle pojalle väkinäistä tekemistä menneiden vuosikymmenten malliin, sen intressinä on säilyttää asemansa totaalisesti yhteiskunnassa läsnä olevana rakenteena. Miesten asevelvollisuus on armeijalle keino välttyä joutumasta muiden toimialojen kanssa samalle viivalle ja päästä haukkaamaan suhteettoman suuri pala yhteisestä kakusta muiden nenän edestä sekä poimimaan rusinoita pullasta, koko miesikäluokasta.

Parhaillaan armeija valmistelee lähihistorian toiseksi suurinta, miljardiluokan asekauppaa – Hornet-hävittäjien aloituspaketin ollessa se kallein. Samaan aikaan muualla yhteiskunnassa, ensivaiheessa yrityksissä, karsitaan menoja finanssikriisin aiheuttaman taantuman seurauksena ja sosiaaliturvaa “uudistavan” Sata-komitean toimesta työttömyystukien saamista halutaan taas vaikeuttaa roimasti. Miesten asevelvollisuuden lakkauttaminen säästäisi meitä kaikkia armeijan omissa sfääreissään leijailun kustannuksilta.

Hans Hellén
AKL:n hallituksen jäsen