Yhä jännittävä

T:Teksti:

“Marx kirjoitti terävästi finanssikriisistä jo 1850-luvulla.”
    Näin sanoo tunnettu Marx-tutkija, poliittisen teorian professori Terrell Carver Bristolin yliopistosta. Hän vieraili marraskuun alussa Helsingissä Marxia käsittelevässä seminaarissa.
    Idahossa syntynyt Carver opiskeli 1960-luvulla Columbian yliopistossa New Yorkissa. Tuolloin alkoi myös Carverin kiinnostus Marxia kohtaan.
    “Vietnamin sota, kansalaisoikeustaistelut ja yliopisto-opiskelun uudistustarpeet puhuttivat, järjestettiin paljon mielenosoituksia. Oli suurten muutosten aika”, Carver muistelee.
    Hän erikoistui jo varhain Marxiin ja Engelsiin sekä yhteiskuntatieteiden filosofiaan ja metodologiaan. Opintojensa jälkeen Carver muutti Bristoliin, Englantiin, jossa hän on työskennellyt jo 40 vuotta.

Marx on yhä jännittävä, Carver uskoo.

“Hänen skeptinen ja kriittinen ajattelunsa sekä kykynsä tehdä havaintoja omasta ajastaan tekevät vaikutuksen yhä edelleen.”
    Tutkijan mielestä Marxin kirjoituksia ei pitäisi kuitenkaan yksinkertaistaa liikaa.
    “Marx pyrki aina menemään näkyvää syvemmälle ja paljastamaan ilmiöt, joita hän tutki.”
    Terrell Carver tietää mistä puhuu. Hän on tehnyt yli 20 kirjaa, kirjoittanut lukuisia artikkeleita ja kääntänyt Marxia myös itse.
    Tänä päivänä hän keskittyy opetustyössään usein feministisiin teorioihin. Naisliikkeiden kamppailut viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana ovat muuttaneet ja muuttavat ihmisten elämää dramaattisesti, tutkija uskoo.
    Kiinnostus feminismiä kohtaan alkoi, kun Carver joutui Marxin ja Engelsin alkuperäisten tekstejä tutkiessaan perehtymään postmoderneihin kirjoittajiin ja samoihin menetelmiin, joita feministisissä teorioissa oli kehitelty.
    “Ja tietenkin eläminen avioliitossa on tarkoittanut ihmisten välisten suhteiden jatkuvaa uudelleen miettimistä”, Carver sanoo. Hänen vaimonsa on Kärpästen herran kirjoittajan ja Nobelilla palkitun William Goldingin tytär Judy Golding.
    Carverista sukupuoli, sukupuolijärjestelmät ja seksuaalisuus ovat vahvoja voimia, jotka vaikuttavat ihmisten elämään.
    ” Niin myös yhteiskuntaluokka, tulot, työnjako ja moderni tuotanto sekä talouden ja ympäristön kysymykset. Maailmaa on muutettava monilla tavoilla.”

Riitta Suominen

Takaisin juurille

Maailman finanssikriisin myötä Karl Marxin (1818-1883) Pääomaa käsittelevät kurssit ovat tulleet suosituiksi Euroopan yliopistoissa. Nyt julkaistaan ja tutkitaan Marxin alkuperäisiä tekstejä ja ennen julkaisemattomia käsikirjoituksia.
    Suomen Karl Marx -seuran marraskuun alussa järjestämän seminaarin lähtökohtana oli Marxin ja Friedrich Engelsin koottujen teosten historiallis-kriittisen laitoksen julkaisuhanke, Mega.
    Seminaariin osallistui Terrell Carverin lisäksi Marx-asiantuntijoita Saksasta, Italiasta ja useista suomalaisista yliopistoista.