Räkä ja roiskis

T:Teksti:

Nenäliina
    1700-luvulla yläluokan tarpeita varten kehitetty klassikko! Vanhalla kansalla on taito niistää yhteen nästyykiin pienen hyytelön verran räkäainesta. Sitten vaan origamitasoista taittelua ja nenäliina hihaan piiloon. Väärin! Nykyhygieniakäsityksen mukaan liina pitää heittää pois heti niistämisen jälkeen. Moitimme sitä, että ihminen on käynyt kuussa, muttei ole osannut kehittää nenänalusiholle tarpeeksi pehmeää ja hellävaraista nenäliinaa. Ehkä vain hyvä, sillä todellisuudessa niistäminen on pahasta, sanovat lääkärit. Se työntää räkää poskionteloihin, mistä seuraa poskiontelontulehdus.

Höyryhengitys
    Lapsena äiti aina pakotti höyryhengittämään. Sitä luuli silloin lamakauden halvaksi kotikonstiksi vaivaan kuin vaivaan, mutta höyryhengitys on yhä tänä päivänä käytännöllinen. Se avaa hengitysteiden lisäksi myös ihohuokoset. Höyryisen tripin vahvistamiseksi voit lisätä veteen eteerisiä öljyjä. Hoitoa seuraa saunanraikas look, jossa iho kiiltää ja tukka näyttää rasvaiselta.

Nenänhuuhtelukannu
    Muinaisten joogien salainen ase, neti-kannu, on yleistymässä tavallisen kansan keskuudessa. Sieraimesta toiseen valuva suolavesi tuntuu epämiellyttävältä, mutta hei, mitäpä sitä ei tekisi saadakseen mähmää ulos itsestään ja limasta puhdistuvaa sieluaan taas pikkuriikkisen lähemmäksi nirvanaa!

Hiihtoniisto
    Ladunvarsilta tuttu räkäposkimanööveri. Kiitämme ympäristöystävällisyyttä: hiihtoniiston toteuttamiseen vaaditaan vain urheilijan keuhkot ja niiden napakka tyhjennys sieraimen kautta ulos. Pienellä treenauksella ikivihreällä voi yrittää osua vastustajien kannattajiin. Kovalla pakkasella niistometodiin sisältyy riski ihovaurioista, jotka aiheutuvat lennossaan vajaaksi jääneen rään jäätymisestä kasvoille. Ei todellakaan suositella julkisesti käytettäväksi.

Nenää avaava spray
    Niin hyvää kamaa, että nenä todellakin pysyy auki! Vaarana överit, joiden seurauksena nenä ei pysy auki vaan tukkiutuu kokonaan. Sieraimet asettuvat pillastunut hevonen -asentoon, mikä ei näytä hyvältä joululomakuvissa.

Suolavesispray
    Turvallisempi, lisäaineeton, hieman tehottomampi ja yliannostusriskitön nenäperheen tuote yhdistää nenäkannun ja -sprayn parhaat puolet. Suolavesi rikkinäisillä limakalvoilla tuntuu yhtä kivalta kuin santapaperiin niistäminen, mutta toimii.

Sisäänvetäminen
    Vähäflunssaisten ja pihien klassikko. Vähäinen räkä kyllä mahtuu takaisin sinne mistä on tullutkin. Ei suositella julkisesti käytettäväksi. Moitimme ikävää soundia.

Nenänkaivaminen
    Jo pienenä kiellettiin, että nenää ei saa kaivaa. Kuka tottelee? Siitä kätevää, että tarvittavat välineet ovat aina kätevästi mukana. Ei suositella julkisesti käytettäväksi. Ei ratkaise loppusijoitusongelmaa, joten lopulta tarvitset kuitenkin nenäliinan.

Tabletit
    Nykymaailmassa helpotus vaivaan kuin vaivaan on olemassa pillereiden muodossa. Kätevää ja siistiä, kun ei tarvitse ronklata itse klyyvaria. Harmi vain, että ilman reseptiä saatavista tukkoisuuslääkkeistä ei ole edes placebo-hoidoksi.

Punkteeraus
    Arjen extremeä. Rajumpaa kuin hammaslääkärissä. Neulalla ruston läpi ja suolavettä ruiskulla sisään. Sattuu! Verta valuu! Itkettää! Mutta tehoaa.

Mentolpastillit
    Kun mikään muu ei auta, niin ei kyllä tämäkään. Mutta kun kourakaupalla syö, kurkku aukeaa ja hengitys raikastuu. Sokerilla makeutetuista pastilleista tulee reikiä ja turhia kaloreita, sokerittomista ilmavaivoja. Niiden rinnalla nenävaivat unohtuvat.

Ninni Lehtniemi ja Matti Markkola