Mitä nyt pitäisi vallata, eräät ylioppilaskunnan edustajat miettivät syyskuussa. Tietoisuus siitä, mitä maailmassa tapahtuu, minä vastasin.
    Vanhan valtaus kertoo ajasta, jolloin suomalainen opiskelijaliike eli vahvasti mukana 1960-luvun kansainvälisessä myllerryksessä. Meistä maailma todella oli muuttumassa. Suuret ikäluokat vaativat kaikkialla tilaa, mutta myös toisenlaista yhteiskuntaa.
    Kansainvälisesti elettiin kylmän sodan maailmassa alkanutta liennytyksen kautta. Juuri siksi kokonaisvaltainen, kansainvälinen, mutta samalla paikallisiin tilanteisiin sidoksissa oleva muutos tuntui mahdolliselta.
    Yliopistossa opiskelijaliike vaati toisenlaista tietoa: kriittistä, taustoittavaa ja laajoja kokonaisuuksia ymmärtävää tietoa.
    Vanhan valtauksen 40-vuotispäivä sijoittuu kansainvälisesti vaiheeseen, jolloin kaikkialla maailmassa mietitään, mikä on talouskriisin hinta. On selvää, että hyvin ekstremistinen talous, yltiöliberismi, on nyt kaatumassa. Ja hyvä, että kaatuu, sillä uhreja on miljoonia kaikkialla maailmassa.
    Uusi tilanne pitää nähdä myös mahdollisuutena. Globaalin romahduksen jälkeen voi vain toivoa, että siitä opitaan jotain. Jo nyt jopa entiset säännöstelyn purkamisen papit tuomitsevat omat tekonsa ja vaativat valtion väliintuloa, uusia sääntöjä, jopa eettisyyttä.
    Maailman parhaimmalla koulutusjärjestelmällä ylpeilevän maan pitäisi pitää huolta siitä, että koulut ja yliopistot eivät tuota uuden ajan fakki-idiootteja, jotka imevät itseensä valtavan määrän tietoa, mutta eivät osaa laittaa sitä suurempiin puitteisiin. Toimittajan työstä olen oppinut, että tieto ilman menneisyyttä ja tulevaisuutta ei auta sen käyttäjää sijoittamaan erilaisia tapahtumia ja suuntauksia laajempaan yhteyteen. Ja jos emme osaa nähdä arkipäivän ilmiöitä osina suuremmistä tapahtumista, emme näe, mitä maailmassa todella tapahtuu.
    OECD:n tuoreessa raportissa kerrotaan, miten kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa tuntuvasti myös maailman rikkaimmissa maissa, kuten Kanadassa ja Saksassa, mutta erityisesti Yhdysvalloissa. Nyt tuntuu järkyttävältä ajatella, ettei maailma halunnut kuunnella tietoa siitä, ettei vastuuton rosvotalous johda muuhun kuin katastrofiin.

Liisa Liimatainen

Kirjoittaja valtasi Vanhan vuonna 1968.