Tuore vallattu Ylioppilaslehti (16/2008) oli vasemmistolaisempi kuin Voima. Vai sanoisinko taantumuksellisempi. Kapitalismin, uusliberalismin ja globalisaation möröt pelästyttelivät lukijoita lehden jokaisella sivulla.
    Koettivatko kirjoittajat mielistellä jutuillaan nyky-opiskelijoita, vai ajattelevatko he oikeasti niin kuin kirjoittavat? Liisa Liimatainen ennustaa pääkirjoituksessaan yltiöliberalismin loppua talouspolitiikassa, ja toivottaa samalla sääntelyn tervetulleeksi. Siis sosialismiinko Ylioppilaslehden valtaajat olisivat meitä viemässä? Onneksi nykyisen talouskriisin syyt ja lääkkeet ovat paremmin tiedossa itse pääkallonpaikalla Valkoisessa talossa, missä asioista päättävät kuuntelevat itseään viisaampia neuvonantajia. Tosin vasta kriisin keskellä.

Joku voisi syyttää Yhdysvaltain kansalaisia finanssikriisin synnyttämisestä, mutta todellinen syypää on Yhdysvallat valtiona. Valtio alkoi säännellä rahoitusmarkkinoita niin että markkinoille tuli riskeihin nähden edullista rahaa. Rahaa pumpattiin markkinoille valtion perustamien luottolaitoksen kautta. Juuri valtion aktiivinen sekaantuminen talouden toimintaan aiheutti nyt käsillä olevan kriisin. Valtioiden tulisikin säännellä itsensä ulos markkinoilta. Sekaantumalla markkinoiden toimintaan valtio saa vain aikaiseksi epänormaaleja olosuhteita, joista markkinoilla ei ole kokemuksia, ja jotka voivat eskaloitua nyt nähdyn kaltaisina kriiseinä. Itsestään markkinat eivät milloinkaan saisi aikaiseksi näin laajaa kriisiä. Vain valtiollinen interventio pystyy tähän.

Poliitikoilla on usein hyvä tarkoitus toimiessaan markkinoilla, tai ainakin näin haluan uskoa. Mutta heidän puutteellinen ymmärryksensä markkinoiden toiminnasta usein johtaa täysin päinvastaiseen
    lopputulokseen. Nytkin USA:n valtio halusi antaa kaikille mahdollisuuden omistaa oma asuntonsa, mutta lopputuloksena olikin globaali talouskriisi.
    Oikeus- ja tuomiovalta on jo eriytetty poliittisesta vallasta. Eikö jo olisi aika antaa myös talouteen liittyvät päätökset talouden ammattilaisten tehtäväksi?

Mika Mustalahti
Kansantaloustieteen opiskelija