Oletteko kuulleet tästä uhkaavasta talouskriisistä? Kaikissa muissa maissa vallitsee jonkinlainen katastrofitila, tappiomieliala ja ankea lama, meillä on onneksi Jyrki Katainen, Euroopan paras valtiovarainministeri.
    Täällä Suomessa hallitus nostaa alkoholiveroa, jotta kansanterveys kohenee ja rattijuopot saadaan ruotuun. Ostovoiman lisäämiseksi lasketaan veroja jostain muualta ja parannetaan tietysti työllisyyttä ja tehdään muutenkin kaikkea hyvää, jotta talouskoneisto pyörisi mallikkaasti.
    Samalla viisaammat ovat kertoneet, että energiankäytön tehostaminen uhkaa kasvattaa tuloeroja. Köyhillä kun ei ole varaa maksaa kalliista ekologisesta energiasta, saati vaihtaa asuntoaan ja kodinkoneitaan energiapiheiksi.

Minähän en asiasta mitään ymmärrä, mutta järkeillään tämä nyt niin, että meillä on sellainen tavallinen suomalainen Pertti-Niina Ypäjältä, joka saa palkkaa ja hankkii sillä erilaisia kulutushyödykkeitä, kuten tapana on. No hyvä.
    Pertti-Niina kaupassa sitten tajuaa, että pirskale, nythän on pullo olutta kokonaiset neljä senttiä kalliimpaa. Pertti-Niina jättää pullon ostamatta. Näin on Pertti-Niinan kansanterveys suuressa nousussa, ja perhe säästyy kirveeltä. No hyvä.
    Pilsnerin sijasta P-N ostaa laatikoittain kopiopaperia, tai jotain muuta kansantaloudellisesti merkittävää, ja säästää vielä rahaa sijoitettavaksi esimerkiksi asuntokauppoihin tai muuhun hyödylliseen. Siis ainakin neljä senttiä. No hyvä.
    Koska Pertti-Niinalla on nyt ostovoimaa, hänellä on varaa ostaa myös energiaa, jolla sitten voi lämmittää sähkösaunan, rentoutua vähän ja siemaista vaikka lasillisen vettä saunan päälle. P-N voi siis kuluttaa energiaa entisenlaisesti, koska ekologisista syistä kohonneet hinnat eivät hänen tulotasoaan hetkauta, sehän olisi epäreilua. Olutpulloon ei kyllä silti ole varaa, kun se on neljä senttiä kalliimpi, onneksi. No… häh?

Maailmantalous tai ihan tällaisen yksittäisen maankin talous on siinä määrin sekava kokonaisuus, että ilman asianmukaista koulutusta sitä lienee turha edes yrittää hahmottaa.
    En hahmotakaan, mutta tosissanneko te nyt meinaatte, että jos vain ostetaan vielä lisää kaikkea, niin kyllä tämä tästä? Tai että siihen kuolee, jos talousuutisten alalaidan sinisessä palkissa tai ihmisten pankkitileillä kiertää pienempiä numeroita kuin normaalisti?
    Siihenkin tottuu, ettei aina saa mitä haluaa.

Saara Kunnaala
Kirjoittaja elelee leppoisasti köyhyysrajan alapuolella ja tekee töitä keskimäärin neljänä päivänä viikossa. Lällää.