Toive: Polkupyöräni on pitkän ulkomaanmatkan jälkeen päässyt rapistumaan huonoon kuntoon. Sille tarvitsisi tehdä perushuolto talvea varten. Kummisetä, auta.
Kukka Ranta

Kuljemme “kaikenlaista” opiskelevan Kukka Rannan kanssa vanhan kivitalon sisäpihalle Helsingin Punavuoressa. Ranta avaa varaston oven ja sytyttää valot.
Siellä se on. Voi että se on kaunis.
Ranta taluttaa vanhan, kaunislinjaisen Helkaman naisten polkupyörän kirpeään syysiltaan. Se on kuin hevonen tallissaan.
Polkupyörän väri on punertava, ja sitä on tuunattu ruutulippukuvioisilla tarroilla. Nyt polkupyörästä tulee mieleen ralliauto. Se on vauhdikkaan näköinen, ja niin on sen nimikin: Hopeasiipi.
Ehkä se on sittenkin lentokone.
Ei, kyllä se on pyörä, mutta joka tapauksessa siinä yhdistyvät hevosen, ralliauton ja lentokoneen ominaisuudet.
Tehokkuus. Ihailtavuus. Nopeus.

Hopeasiipi on löytö.
Tämän elegantin polkupyörän Kukka Ranta löysi hylättynä roskalavalta kaksi vuotta sitten. Ranta kertoo, että se oli löydettäessä hyvässä kunnossa.
Ranta on löytänyt roskiksesta muutakin. Koko hänen asuntonsa on sisustettu löytötavaroilla.
Hopeasiiven kunto on heikentynyt. Ikää on silti ihan turha syyttää. Hopeasiivellä on edessään vielä monta vuosikymmentä, aivan kuten sillä on niitä takanaankin. Se edellyttää kuitenkin hyvää huolenpitoa.
Ranta pyöräilee mielellään. Hän vastustaa autoilua ja turvautuu joukkoliikenteeseen vain hädässä. Polkupyörä on ykkönen. Ja miksei olisi, sillä usein se on nopein tapa liikkua kaupungissa. Samalla ajatukset tuulettuvat ja kuntokin saattaa kohentua.
Hopeasiivessä ei ole vaihteita ja jarrut voivat olla jäykät. Kun kerran polkaisee, Hopeasiipi vie.

Ranta istahtaa maahan, tarjoilee reippaasti sokeroitua teetä ja katselee vanhaa rapistunutta kaunotartaan pää kallella.
Hauraissa renkaissa ei ole ilmaa, eikä ilma pysy sisällä, vaikka niitä pumppaa tunnin rystyset valkoisina ja kädet puuduksissa.
Ketjuihin suihkutetaan öljyä, ja venttiili saa uuden korkin. Mutta se ei riitä, vaan Hopeasiipi vaatii isomman operaation: renkaat ja kumit täytyy vaihtaa uusiin, mikä ei ole yksinkertainen toimenpide näin vanhassa polkupyörässä.
Hopeasiipi kiidätetään hoitoon pyöräkorjaamolle.

Sami Takala