Siis häh! Yliopistolain uudistus. Mitä sekin tarkoittaa? Ja pitäisikö siitä olla kiinnostunut?
    Koomikko Lotta Backlund tietää. Sano jotain.
    “Uutta yliopistolakia kannattaa vastustaa. Ellei ylioppilasliikkeen pitkä perinne ihan vittu kaiken vastustamisessa ole tarpeeksi vahva argumentti, niin ajattelepa näitä juttuja.”
    Ihan ennen kuin ajatellaan mitään: mitä yliopistolain uudistus merkitsee?
    Lyhyesti selkokielellä kyse on jostain sellaisesta, että yliopistoja yhdistetään. Tulee jotain innovaatioyliopistoja, jotka saavat rahaa firmoilta.
    Yliopistot voivat rahoittaa toimintaansa bisneksellä ja lahjoituksilla, ja virkasuhteet muuttuvat työsuhteiksi. Ja reksi saa lisää valtaa.

Kuulostaa tylsältä. Ja miten tuo liittyy opiskelijaelämään? Kerro, Lotta.
    “No niin. Sen tietää, miten siinä käy, kun yliopistot voivat hankkia rahaa liiketoiminnasta. Reksi ja opettajat unohtavat, että opiskelija on se oikea asiakas. Hyysätään suuryrityksiä, jotka ostavat räätälöityjä maisteriohjelmia jatkokouluttaakseen jo koulutettuja uraputkityöntekijöitä.”
    “Pakistan ostaa 400 maisteriopiskelijalle tutkinnot, eikä kukaan ehdi opettaa tavallista opiskelijaa, sinua! Opintotoimistossa on vilinää kuin Onnelan tiskillä pilkun aikaan, kun osto-opiskelijat kiilaavat platinakortillaan HOPS-loungeen.”
    “On kamalan hasardia, että yliopistot voivat hankkia rahaa lahjoituksista. Mitä jos isoisäsi lahjoittaa perintönsä Alma Materilleen? Mitä joku yliopisto tekee huvilalla Hangossa tai UPM Kymmenen osakkeilla?”
    “Se, että yliopistot voivat hankkia rahaa pääomatuloista, on tasa-arvo- ja solidaarisuusuniversumissa vääryyden multihuipentuma, koska kauppatieteilijät osaavat sijoittaa, ja sitten kauppakorkeakouluilla menee paremmin kuin folkloristiikan laitoksella. Olisi parempi, jos kaikilla olisi yhtä surkeaa.”

Sano vielä jotain loppuvista viroista.
    “Eikö missään enää voi saada suojatyöpaikkaa? Mitä tapahtuu kaikille humanisteille? Jos epätehokkaille ihmisille tai huonoille työntekijöille voidaan antaa kenkää yliopistossa, niidenhän pitää pian mennä johonkin ministeriöön töihin.”

Sami Takala