Tätä meillä on kaivattu! Terävää elokuvaa, kirpeitä kannanottoja ajankohtaisista asioista.
    Katsoimme yhteiskunnallisen taiteen festivaalin Lens Politican ohjelmistosta kolme tuoretta dokumenttia, jotka haastavat tasapäistyneen elokuvatarjonnan.

Full Battle Rattle

Helvetti on irti kuumalla aavikolla. Arabimiehet tulittavat Yhdysvaltain sotilaita, huivipäiset naiset juoksevat pakoon ja kirkuvat. Maassa makaa haavoittuneita.
    Kun silmitön tulitus on ohi, haavoittuneet nousevat ylös – ja hymyilevät.
    Paikalle kurvaa jäätelöauto.
    Tony Gerberin ja Jesse Mossin vauhdikas dokumentti vie katsojan Mojaven aavikolle Kaliforniaan, jonne armeija on rakentanut valtavan virtuaali-Irakin. Siellä sotilaat viettävät viimeiset viikot ennen lentoa oikealle sotatantereelle.
    Sotasimulaatioon osallistuu satoja irakilaisia roolipelaajia, jotka ovat löytäneet kodin omituisesta virtuaalimaailmasta. Heille työpaikka merkitsee mahdollisuutta saada Yhdysvaltain kansalaisuus.
    Surrealistinen dokumentti on samalla tarkkanäköinen analyysi Irakin konfliktista ja Yhdysvaltain sotakoneistosta.

The Other Side of Istanbul

“Olet siis kurdi, homo ja aseistakieltäytyjä. Kaikki Turkin ongelmat yhdessä miehessä”, tölväisee toimittaja 28-vuotiasta Mehmet Tarhania.
    Tarhan johtaa Lambda Istanbulia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavaa järjestöä.
    Valtio on takavarikoinut häneltä henkilöpaperit. Hän ei voi matkustaa ulkomaille, ja hänet voidaan pidättää milloin tahansa.
    Tarhanin tarina on yksi monista Döndü Kilicin dokumentissa kuultavista tarinoista. Elokuva luo surullisen kuvan kaksinaismoralistisesta yhteiskunnasta, jossa homojen elämää varjostaa jatkuva väkivallan uhka.
    Vapauden voi ostaa, jos on tarpeeksi rahaa.

Z32

Nuori israelilaissotilas osallistuu kostoiskuun, jossa kaksi palestiinalaista poliisia menetti henkensä. Sotilas tuntee syyllisyyttä – mutta myös kihelmöivää nautintoa.
    Elokuvaohjaaja Avi Mograbi on tunnettu Israelin hallituksen arvostelija. Hänen uusin dokumenttinsa kertoo kuitenkin yleisellä tasolla siitä, miltä tuntuu olla sotilas.
    Mograbi osallistuu elokuvaansa hämmentävällä tavalla, laulamalla pitkin elokuvaa dokumentintekijän ongelmista. “A musical documentary tragedy”, ohjaaja määrittelee teoksensa.
    Mograbi on yksi festivaalin päävieraista.

Lens Politica -festivaali Helsingissä 19.- 23. marraskuuta.
www.lenspolitica.net