Yliopistolaki tuli opiskelijan lautaselle

T:Teksti:

Ensi vuoden elokuussa voimaan tuleva uusi yliopistolaki voi myllertää yliopiston opiskelijaravintolatoiminnan. Opiskelijalounaan hinta saattaa nousta ja Unicafé-ravintolat vaihtua toisiin ravintolayrittäjiin.
    Uuden yliopistolain myötä Helsingin yliopistosta tulee itsenäinen oikeushenkilö. Se voi merkitä loppua yliopiston ja ylioppilaskunnan ravintolatoiminnan vuosikymmeniä kestäneelle yhteistyölle ainakin nykyisessä laajuudessaan.
    Helsingin yliopiston hallintojohtaja Kari Suokko on varovainen sanoissaan.
    ”Ravintoloiden kilpailutus tuossa vaiheessa on mahdollista. Se riippuu siitä, millaisen roolin ylioppilaskunta uudessa yliopistolaissa saa”, Suokko miettii.
    Kilpailutus ei sinänsä ole yliopistolle uusi asia. Esimerkiksi Viikin Ladonlukko on menossa peruskorjaukseen, ja paikka tullaan kilpailuttamaan ennen uudelleenavaamista.
    Suomen ylioppilaskuntien liitto on puolestaan huolissaan opiskelija-aterioiden kallistumisesta. Yliopistolain myötä yliopistokiinteistöt siirtyvät yliopiston omistukseen. Näin ollen yliopisto voi halutessaan nostaa tiloissaan toimivien ruokaloiden vuokria. Kohonneet vuokrat ravintolat maksattavat opiskelijoilla.
    ”Se on ihan aiheellinen huoli. Mutta yliopiston etu on mahdollisimman hyvä ruoka mahdollisimman halpaan hintaan. Ei yliopistolla sinänsä ole intressinä rahan ansaitseminen”, Suokko sanoo.
    Suokon mukaan mahdolliset muutokset harkitaan huolella.
    ”Yhteistyö HYY Yhtymän ja Unicafén kanssa on ollut hyvä. Meillä ei ole mitään syytä vaikeuttaa yhteistyötä jatkossakaan.”

Pääkaupunkiseudun yliopistojen opiskelijaravintolabisnes on kolmen kauppaa. HYY Yhtymän omistama Unicafé on vallassa Helsingin yliopiston tiloissa. Kansainvälisistä henkilöstöravintolaketjuista Sodexo on enemmistössä Otaniemessä, ja Fazer Amicalla on ravintoloita aina Sibelius-akatemiasta Hankeniin.
    Helsingin kauppakorkeakoulu on kilpailuttanut ravintolatoimintaansa ahkerasti. Viimeisin kilpailutus tehtiin neljä vuotta sitten, ja voittajaksi selvisi Fazer Amica.
    ”Halusimme hyvää laatua. Kävi niin, että saatiin hyvää laatua, mutta saatiin myös ihan uskomattoman halpa hinta”, hallintojohtaja Esa Ahonen sanoo.
    ”Jonkun verran hinta on tietysti noussut matkan varrella, mutta ei kovin paljon. En osaa ottaa kantaa sen enempää, mutta ravintolan pyörittäminen on varmasti hirvittävän tiukka yhtälö.”
    Tällä hetkellä kauppakorkeakoulusta saa pääkaupunkiseudun halvimman opiskelija-annoksen: keittolounas maksaa vähän yli euron. Ahonen sanoo ravintolan asiakkaiden olevan suhteellisen tyytyväisiä.
    ”Hinnasta ei varmasti kukaan valita, mutta monet ehkä suostuisivat maksamaan hiukan enemmänkin, jos se näkyisi suoraan laadussa.”
    Piskuinen Kuvataideakatemia toimi remontin jäljiltä hetken kokonaan ilman omaa opiskelijaravintolaa. Nyt tiloihin on avattu pelkkää kasvisruokaa tarjoava Kasvisbaari.
    ”Onhan se kauhean hölmöä, että lähes kaikki muut paikat ovat isojen käsissä.”, sanoo Hanni Brotherus, toinen ravintolan yrittäjistä.

Korkeakoulu: Helsingin yliopisto
Ravintoloiden lukumäärä: 19
Ravintolan pitäjä: Unicafe, 18
Ravintolan pitäjä: Fazer Amica, 1
Hinta opiskelijalle: 2,30 – 4,20

Korkeakoulu: Taideteollinen korkeakoulu
Ravintoloiden lukumäärä: 2
Ravintolan pitäjä: Fazer Amica
Hinta opiskelijalle: 2,60
Ravintolan pitäjä: ylioppilaskunnan omistama Kipsari
Hinta opiskelijalle: 2,50

Korkeakoulu: Hanken
Ravintoloiden lukumäärä: 1
Ravintolan pitäjä: Fazer Amica
Hinta opiskelijalle: 2,25 – 4,00

Korkeakoulu: Kauppakorkeakoulu
Ravintoloiden lukumäärä: 2
Ravintolan pitäjä: Fazer Amica
Hinta opiskelijalle: 1,20 – 4,20

Korkeakoulu: Teatterikorkeakoulu
Ravintoloiden lukumäärä: 1
Ravintolan pitäjä: Unicafe
Hinta opiskelijalle: 2,30-4,20

Korkeakoulu: Sibelius-Akatemia
Ravintoloiden lukumäärä: 3
Ravintolan pitäjä: Fazer Amica
Hinta opiskelijalle: 2,50-4,00

Korkeakoulu: Teknillinen korkeakoulu
Ravintoloiden lukumäärä: 11
Ravintolan pitäjä: Sodexo, 6
Hinta opiskelijalle: 2,40-4,70
Ravintolan pitäjä: Fazer Amica, 4
Hinta opiskelijalle: 2,60-4,50
Ravintolan pitäjä: Teknologföreningen, 1
Hinta opiskelijalle: 2-4,85

Korkeakoulu: Kuvataideakatemia
Ravintoloiden lukumäärä: 1
Ravintolan pitäjä: Kasviskeittiö Kruska
Hinta opiskelijalle: 2,60

Matti Markkola