Tytöt ei tottele

T:Teksti:

Jossain vaiheessa Tampereen yliopistossa opiskelleet Liisa Huhta ja Rosa Meriläinen huomasivat, että monilla laitoksilla kannettiin samaa huolta. Alalle oli tulossa uhkaavan paljon koulussa menestyneitä “kilttejä tyttöjä”, joilla on “liian suppea elämänkokemus”.
    “Itse laudaturin ylioppilaana mua vituttaa tuo. Miten muka elämästä oppii enemmän, jos ei pärjää kokeissa? Mikä mittari se on elämästä ymmärtämiseen”, Meriläinen puuskahtaa.
    Tänä syksynä kaksikko on julkaissut kirjan Kilttien kapina, joka kertoo naisten kiltteydestä. Molemmat pitävät kiltteyttä sinänsä hyvänä asiana – kunhan jossain myös palkittaisiin siitä, että on ahkera ja tunnollinen.

Kirjoittajien mielestä naiset eivät ole luonnostaan miehiä kiltimpiä, mutta heiltä odotetaan kiltteyttä miehiä enemmän. Rosa Meriläinen kapinoi kiltin tytön roolia vastaan koko kouluikänsä.
    “Kun tulin opiskelemaan, ajattelin, että hankalaa täällä yliopistolla: ei pääse rehtorin puhutteluun vaikka kuinka yrittäisi. Sitten löysin opiskelupolitiikan, josta sain kanavan rähinöinnilleni”, Meriläinen nauraa.
    Liisa Huhta ei rähinöinyt. Hän suoritti.
    Kiltteysodotuksiin törmäävät Huhdan ja Meriläisen mukaan kaikki naiset, myös ne, jotka eivät itse ole erityisen kilttejä.
    “Jos nainen on yliopistolla kunnianhimoinen ja analyyttinen, hän kohtaa usein ennakkoluuloja. Kun nainen hoitaa hommansa hyvin, sitä pidetään itsestään selvänä”, Huhta ja Meriläinen miettivät.

Kilttien tyttöjen vähättely näkyy kirjoittajien mukaan myös yliopiston arvon laskuna. Kun yliopisto naisistuu, se alkaa näyttäytyä julkisuudessa toisarvoisena puuhasteluna.
    Kilttien kapinaa on siis myös se, että vaatii arvostusta omalle koulutukselleen ja koko koulutusjärjestelmälle.
    “Pärjäämisellä, numeroilla, laudatureilla ja tutkinnolla on oltava merkitystä. Vaaditaan toinen toisillemme kiitosta, palkintoja ja arvostusta”, Meriläinen kannustaa.
    Liisa Huhta muistuttaa, että koulutus ei hyödytä naisia yhtä paljon kuin miehiä.
    “Työpaikoillakin naiset ovat niitä, jotka käyvät kaikissa koulutuksissa, mutta se ei näy urakehityksessä.”
    Entä sitten ne ahkerat ja tunnolliset miehet?
    “Niistä tulee aika usein menestyneitä.”

Treeniä kilteille

Liisa Huhdan ja Rosa Meriläisen mielestä yliopisto antaa erinomaiset puitteet tottelemattomuusharjoituksille.

Luennolla
    “Kun tulet luentosaliin, mene aina eteen ja keskelle. Siellä kuulee paremmin ja tulee nähdyksi.”

Vapaapäivänä
    “Leiki krapulaa. Makaa sohvalla ja katso huonoja elokuvia. Miksi sen eteen pitäisi nähdä ryyppäämisen vaiva? Jätä joskus siivoamatta ja katso mitä tapahtuu.”

Ainejärjestössä
    “Tarkkaile, ketkä järjestävät ainejärjestön pikkujoulut ja tekevät aina ne ylimääräiset tehtävät, joista ei saa meriittejä.”

Opiskelijapolitiikassa
    “Vaadi vastuullisia tehtäviä. Miksi joku muu olisi valiokunnan puheenjohtaja kuin sinä?”

Valiokunnan puheenjohtajana
    “Älä koskaan itse osallistu kympin tyttöjen vähättelyyn. Vaadi muita huomaamaan toisen kiltteyden arvo, mainitse se positiivisena ominaisuutena ja kiitä.”

Gradupiirissä
    “Viittaa töissäsi naispuolisiin tutkijoihin. Muista, ettei sinun tarvitse lukea gradua varten väitöskirjan verran aineistoa.”

Liisa Huhta ja Rosa Meriläinen: Kilttien kapina. Tottelemattomuuden alkeet naisille. Edita 2008.

Veera Luoma-Aho
Kuva Sami Perttilä