Rauhanaktivisti ja aseistakieltäytyjä oli liikuttavan yksimielinen maanpuolustusaktiivin kanssa siitä, että maanpuolustus tulee toteuttaa pakko- eikä palkkatyöllä, vieläpä sukupuolisyrjivästi (Ylioppilaslehti 19. syyskuuta 2008).
    He myös kutsuivat pakkotyötä kustannustehokkaaksi. Viime vuosisadan kenties suurin taloustieteilijä, vaatimaton nobelisti Milton Friedman pitää elämänsä suurimpana saavutuksena ”vähäistä rooliaan” siinä, kun hän osoitti, että palkkatyö tulee halvemmaksi kuin pakkotyö. Siksi presidentti Nixon lakkautti asevelvollisuuden, ”army of slaves”, kuten Friedman sanoi. Pakkotyön piilokustannukset, kuten miesten menettämä aika, ovat korkeammat kuin palkkatyön näkyvät kustannukset, kuten palkka sivukuluineen, hän todisti.
    Pakkotyöarmeija on yhtä väärin ja yhtä järjetöntä kuin pakkotyöpoliisi olisi. Palkka-armeijaan ei tarvitsisi ottaa niitä, joista on siellä vain haittaa ja kuluja. Nyt ikäluokasta 40 prosenttia suorittaa armeijan, mutta kenraalien mukaan se on selvästi liikaa. Palkkatyö ei myöskään olisi sukupuolista syrjintää. Kenenkään ei olisi pakko mennä sinne.

Mika Mustalahti
Kansantaloustiede