Eetu Komsi, 28, osa-aikainen tavaratalomyyjä

Jussi Salonranta, 29, turhautunut ay-poliitikko

Onko ammattiyhdistysliike unohtanut opiskelevat pätkätyöläiset? Eetu Komsi (vas) on perustanut ylioppilaskuntaan HyPan eli järjestön palvelualalla työskenteleville yliopisto-opiskelijoille. Hän uskoo järjestäytymiseen ja kuuluu Palvelualojen ammattiliittoon. Jussi Salonranta (kok) toimii Akavassa, mutta syyttää ay-liikettä pätkätyöläisten unohtamisesta.

Jämähtämisestä

Jussi Salonranta: Syytän ay-liikettä munattomuudesta. Ay-liikkeen edustajista on tullut herraskaisia. Kun vanhemmuuden kustannusten jakoa muutettiin ihan pikkaisen oikeaan suuntaan, siitä seurasi hirveää selkään taputtelua.

Eetu Komsi: Siitä, onko ay-liike tehnyt riittävästi pätkätöiden eteen, olemme varmasti samaa mieltä. Ay-liike on osittain munaton, mutta syy ei ole pelkästään sen. Ei valtiovallallakaan ole halua riittävän laajasti korjata näitä asioita.

JS: Sä lähdet siihen ihan samaan jargoniin mukaan.

EK: Olen ihan samaa mieltä siitä, että vanhemmuuden kustannusten jakautuminen pitäisi saada muutettua. Mutta kyllä sitä tahtoa pitäisi olla muuallakin kuin ay-liikkeessä.

JS: Syytän osittain ay-liikettä siitä, että tätä asiaa ei ole saatu tehtyä. Ne, jotka ovat päättävissä asemissa, eivät näe sitä tarpeelliseksi. He edustavat toista sukupolvea. Vallankumous on syönyt lapsensa, heistä on tullut liian hyvinvoivia ihmisiä.

EK: On totta, että ay-liike on institutionalisoitunut ja jämähtänyt toimintamalleihin, jotka luotu ihan erilaisen työelämän aikana. Se ei ole päivittänyt itseään tämän päivän haasteisiin.

Näpertelystä

EK: HyPassa pyrimme luomaan keskusteluyhteyttä opiskelevien palvelualan työntekijöiden ja ay- liikkeen välillä.

JS: Kuulostaa pelkältä näpertelyltä. Suomessa järjestäytymisaste on 75 prosenttia, Ranskassa kymmenen prosenttia. Silti Ranskassa on ihmisiä kadulla, jos työoloihin tulee huononnuksia.

EK: Ammattiyhdistysliike ei tule koskaan pelkistymään vain työoloihin. Ay-liike tukee ihmisten kykyä taistella oikeuksiensa puolesta ja ajaa omaa asiaansa.

JS: Miten suhtaudut osa-aikatyöhön? Demarivetoinen SAK vastustaa sitä. On kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat tehdä osa-aikatyötä, kunhan eivät joudu usean osa-aikatyön loukkuun.

EK: Ongelma ei olekaan siinä, että ihmiset tekisivät vähemmän työtä, vaan toimentulosta.

JS: Entä jos osa-aikatyöhön yhdistäisi jonkinlaisen perustulomallin?

EK: Minäkin kannatan perustuloa, tästä on aika vaikea väitellä!

Järjestäytymisestä

JS: Järjestäytymisen kautta on rakennettu hyvinvointiyhteiskuntaa. Mutta nyt on vallallaan paikallaan olo, ei mennä eteenpäin.

EK: Sun mielestä sillä ei ole vaikutusta, että ay-liikkeessä ei ole opiskelijoita? Opiskelijoille on ajettu aika vahvasti läpi sitä mielikuvaa, että järjestäytymisellä ei ole merkitystä.

JS: Kaikkien kannattaa järjestäytyä. Mutta toisaalta jos järjestäytymisaste romahtaa, kyllä se sieltä taas jossain vaiheessa lähtee nousemaan. Katajainen kansa tarvitsee ehkä kriisin, että oppisi jotain.

EK: On ehdotettu prekariaatin ay-liikettä. Mutta miten voisi olla järjestö, joka voisi tuntea muita paremmin kaikkien alojen kysymykset?

JS: Ihan kuolleena syntynyt ajatus. Se ei toimisi.