Piiri-ohjelmassa ex-salkkarituttu ja meedio kyttäilevät kummitustaloissa. Subin kanavajohtaja Maaretta Tukiainen, oletteko ihan tosissanne?

“Ohjelmaa on tuotekehitetty pari vuotta. Ihmiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita siitä, onko olemassa asioita, jotka ovat keskuudessamme, vaikka ne eivät olisi näkyviä. Ohjelma ei meidän mielestämme millään tavalla linkity kummitustarinaformaattiin.”

Piiri pitäisi siis ottaa niitä vakavammin?

“Kanava ei voi määritellä sitä, miten ohjelma pitäisi ottaa. Sisältö on sisältöä, ja ihmiset tulkitsevat niitä omista lähtökohdistaan. Viime keväänä haimme taloja, joiden asukkailla on joitain kysymysmerkkejä liittyen olemiseensa omassa kodissaan. Meedio Marja Pennanen ei ole mikään helppoheikki. Hän on toiminut viranomaisten apuna kadonneiden ihmisten liikkeiden selvittämisessä. Hän kokee pystyvänsä olemaan lähempänä myös muita maailmoja kuin niitä, jotka ovat näkyviä.”

Kautta maailman historian kaikki meediot on pystytty todistamaan huijareiksi. Miten se muuttaa asiaa?

“Ei millään tavalla. Tehtävään oli useita halukkaita ja sitä varten tehtiin koekuvauksia, joissa testasimme mistä lähtökohdista käsin kukin meedio toimi. Tietääksemme Marja on ollut muissa töissä koko elämänsä ja tähän hänellä on vain kutsumus. Teidän kannattaisi tavata Marja, hänessä on erikoisia ulottuvuuksia.

Hän voisi tulla tänne toimitukseen. Välillä tuntuu siltä, että entiset toimittajat kummittelevat nurkissa. Ohjelmastahan voi oppia, että on olemassa sieluja, jotka ovat jääneet kummittelemaan taloihin.

“Ohjelma ei kyllä väitä mitään. Osa katsojista suhtautuu siihen varmasti skeptisesti, osa kummitusjuttuina. Joku voi uskoa henkimaailmaa ja katsoa ohjelmaa sitä siitä näkökulmasta. Ohjelma mahdollistaa monenlaiset luennat, kuten varmaan fiksuna yliopistoihmisenä ymmärrät. Avausjakso oli erittäin katsottu ja siitä saamani palaute on ollut pelkästään kiittävää.”

Matti Markkola