Voi John McCain parka. Yhdysvaltojen presidenttiehdokas on julkkisten keskuudessa niin epäsuosittu, ettei kukaan suostu luovuttamaan edes rallatusta hänen vaalikampanjansa taustalle. Ensin oman kappaleensa luvattomasta käytöstä suuttui Jackson Browne, sitten Foo Fighters.
    McCainin mainosvideot ovat täynnä tyhjänpäiväistä hissimusiikkia. Mitenkähän sillä on saanut tunnelman kattoon kampanjatilaisuuksissa?
    Republikaanien pirskeissä on soinut John Richin ylistyslaulu Raisin` McCain. Enää pitäisi tietää, kuka on John Rich ja ei kai hän vain soita countrya? Kyllä soittaa.

Samaan aikaan räppäreiden BET-awardseissa Salt `n Pepa on vetänyt Whatta Man -hittiään valotaulut täynnä Barack Obaman kuvia.
    Obaman julkkiskaverit on helposti lueteltu: heihin kuuluvat kaikki kulttuurivaikuttajat kirjailija Stephen Kingistä Scarlett Johanssonin tapaisiin tiedostaviin näyttelijöihin – ja tietenkin Madonnaan .
    McCainin kuuluisimmat tukijat ovat Sylvester Stallone, Clint Eastwood, Kelsey Grammer, Chuck Norris, Jon Voight ja Lorenzo Lamas . Toisin sanoen Rocky, Likainen Harry, Frasier, Texas Ranger, Angelina Jolien iskä ja se yks hassunniminen, jonka joku saattaa muistaa joistain action-leffoista ja saippuasarjoista.

Mutta mitä sillä oikeastaan on väliä, kuka julkkis kuikuilee kenenkin ehdokkaan vaalitilaisuudessa?
    Suomen presidentinvaaleissa julkkistukijoilla ei ole muuta kuin viihdearvoa. Vai äänestikö joku muka Tarja Halosta sen takia, että Jani Sievinen ilmoitti julkisesti tukevansa häntä?
    Uuden tutkimuksen mukaan Amerikassa moni nuori äänestää ihan vaan sen takia, että julkkiskin niin tekee. Tiistaina 4. marraskuuta moni keski-ikäinen nainen suuntaa antamaan tukensa Obamalle, kuten heidän esikuvansa Oprah Winfrey .

Suomesta ei moista julkkisvaltaa löydy.
    Sitä paitsi, myös kaikki Suomi-julkimot tukevat Obamaa. McCainin ystävä löytynee yhtä helposti kuin EU-mielinen perussuomalainen. Timo T.A. Mikkosen kanta ei ole tiedossa.
    Uransa ehtoopuolella olevat valkoihoiset leffaköriläät saattavat silti saada haluamansa. Viihde- ja kulttuuriväen vastustus ei estänyt George W. Bushia voittamasta kaksia edellisiä vaaleja.

Matti Markkola

Kirjoittaja on Ylioppilaslehden toimittaja.