Ylioppilaslehti kysyy: Pelkäätkö laskukautta?

T:Teksti:

Kokonaisvastaajamäärä: 794

Pelkäätkö laskukautta?

Ei 56,8 %

Kyllä 43,2 %

Mistä säästät rahapulassa ensimmäisenä?

Baareista 27,9 %

Vaatteista 22,6 %

Matkustelemisesta 21,2 %

Kirjoista tai levyistä 11,4 %

Ruuasta 8,8 %

Harrastuksista 4,3 %

Julkisesta liikenteestä 1,3 %

Opiskelutarvikkeista 1 %

Lääkkeistä 0,8 %

Asumisesta 0,6 %

Kommentoi.

“Lama kyllä aivan varmasti tulee, jos siitä puhutaan kaikkialla. Ihmiset alkavat säästää ja yksityinen kulutus alkaa hiipua. Se vain ruokkii laskusuhdannetta, ja sitten valtiontalous onkin oikeasti pulassa.”

“Säästän kaikesta muusta, mutta tietystä ruoan tasosta en tingi. Syöminen on kuitenkin parhaita asioita maailmassa.”

“Oikeastaan säästän tasaisesti kaikista noista vaihtoehdoista, paitsi asumisesta. Se on nykyään niin järjettömän kallista, ettei edullisia vaihtoehtoja edes ole.”

“Jos tulee rahapula, en käy teekkareiden bileissä Espoossa. Tai Espoossa muutoinkaan.”

“Baareihin ei muutenkaan ole rahaa. Valitsin yhden, selkeimmän kohdan. Vuokrani on onneksi halpa. Vaatteet kirppikseltä. Matkustella ei voi. Ruoka on liian tärkeää tingittäväksi. Harrastaa voi rahattakin, jos ei ole muotitietoinen. Kirjoja on saatava, jos aikoo joskus itsensä omalla alalla elättämään.”

“Inflaatio vituttaa.”

“Enemmän minua pelottaa jatkuva nousukausi. Koko jatkuvan talouskasvun diskurssi ei tunnu välittävän ollenkaan semmoisesta pikku tiedonjyvästä, ettei rajallisessa systeemissä mikään voi kasvaa rajattomasti, saati sitten eksponentiaalisesti.”

“Melkein kaikki on nytkin jo minimissään. Harrastukseni ovat ilmaisia tai edullisia, levyjä ja vaatteita hankin harvoin, kirjat ostan divarista. Kesäisin pyöräilen, talvella tarvitsen joka tapauksessa busseja, joten julkisesta liikenteestä säästäminen ei onnistu. Baareissa käyn melko harvoin tai otan vain muutaman. Opiskelutarvikkeet graduvaiheessa eivät enää juuri maksa, lääkkeitä en tarvitse. Matkustaminen ei ole jokapäiväistä, syöminen kuitenkin on. On siis valittava ensimmäiseksi säästökohteeksi ruoka. Valitettavasti.”

“Tärkeintä on usko tulevaisuuteen. Haluan nähdä maailmaa ja elää mielenkiintoista elämää, vaikka käyrät viittaisivatkin säästökuuriin. Suurin säästö syntyy kuitenkin esimerkiksi kalliiden eikä loppujen lopuksi niin ihmeellisten baari-iltojen välttelystä ja esimerkiksi naistenlehtien kautta syntyneiden `pakko sisustaa` -kausien pois jättämisellä.”

“Downshiftaus on täysin varteen otettava vaihtoehto myös ilman laskukautta. Moni on vasta taloudellisessa ahdingossa huomannut, kuinka hienoa on olla tekemättä mitään (jäädä kotiin, lainata kirja, leikkiä lasten kanssa). Toki ymmärrän, että rahapula tuo usein mukanaan stressin, mutta eikö tämä viesti juuri siitä että käsityksemme normaalista elintasosta on vääristynyt? Työllistyminen toki huolestuttaa, mutta ei sen enempää kuin aikaisemmin. Kynnys lähteä ulkomaille ei ole kovin korkea.”

“En ole koskaan ollut rahapulassa, joten ei ole onneksi tarvinnut säästää mistään.”

“Vähemmän juustoa ja leikkelettä leivälle.”

“Perin äidin vanhan ompelukoneen. Sillä saa tehtyä vaatteita.”

“Kysymys kaksi on hieman harhaanjohtava, ihan kuin kaikilla opiskelijoilla olisi varaa ostaa/tehdä kaikkia vaihtoehtoja. Jos rastitan kohdan vaatteet, se ei tarkoita että matkustaisin tai ostaisin levyjä entiseen malliin, koska en muutenkaan tee niitä kovin paljon.”

“Kun on pihi ja säästää bussilipuissa, tulee hyvä kunto.”

“Olen varautunut laskukauteen jo pidemmän aikaa säästämällä ja sijoittamalla matalan riskin sijoituskohteisiin, joten suuria muutoksia taloudenpitoon ei tulisi. Valitsin säästökohteeksi julkisen liikenteen, koska joku oli ilmeisesti pakko valita. En luultavasti vähentäisi kulutusta laskukauden aikana paljoakaan, koska olen säästäväinen myös hyvinä aikoina.”

“Toisin kuin Ylioppilaslehti viime numerossaan julisti, pummilla matkustaminen ei todellakaan ole hyvä tapa säästää: tarkastusmaksun hinnalla opiskelija saa Helsingin sisäisen kausilipun lähes neljäksi kuukaudeksi!”

“Levyhyllyä voisin hoitaa kuten Helsingin kaupungin rakennusvirasto hoitaa metsiään: kaikki pois.”

“Ulkonäöstä tingitään, baareista ei.”