Vanha kyntää aallon pohjaa

T:Teksti:

Vanhalla ylioppilastalolla tapahtui viime keväänä outo katoamistemppu. Vanhan törkykalliiden hanatuotteiden opiskelija-alennus katosi, vaikka ylioppilaskunta oli edellisenä syksynä linjannut, että se säilytetään. Päätöstä ei tehnyt Vanhan omistaja, ylioppilaskunnan edustajat, vaan HYY Yhtymän ravintolajohtaja Arja Kosonen.
    Yksityisessä yrityksessä johtajan tahallinen toiminta omistajan ilmoittamaa selkeää linjausta vastaan voisi johtaa jopa johtajan erottamiseen. HYYssä se ei ilmeisesti johda mihinkään, ei edes opiskelija- alennusten palauttamiseen. Ylioppilaskunta ei kanna vastuuta omistajana vaan luovuttaa valtansa toimivalle johdolle.
    Mikä sitten oli liiketoiminnallinen syy alennusten lopettamiselle? Legendaarinen ja Helsingin parhaalla paikalla sijaitseva Vanha ylioppilastalo on kyntänyt aallon pohjaa jo ties kuinka kauan. Paremmin kirurgiselle osastolle sopiva valaistus, stereoista pauhaava kikkelihevi ja suuret televisioruudut sopisivat keskiolutpaikkaan, mutta korkea hintataso tuhoaa tämänkin liiketoimintamallin.
    Lopputuloksena on Vanha, joka ei tarjoa opiskelijoille mitään kulttuurillista lisäarvoa verrattuna lähialueen muihin paikkoihin, eikä silti onnistu tuottamaan voittoa omistajilleen.
    Ylioppilaskunnan olisi korkea aika uudistaa ravintolaliiketoimintaansa – ja johdon alkaa noudattaa sovittuja linjoja.

Jehki Härkönen
HYY-Yhtymän hallintoneuvoston jäsen