Jan Kounen: 99 frangia Octave Parengo näyttää pöhöttyneeltä graafikolta mutta on oikeasti menestyvä copywriter. Mies uskoo päättävänsä meidän kuluttajien puolesta, mikä maailmassa on kaunista ja tavoittelemisen arvoista. Octaven oma elämä näyttää tietysti harvinaisen rumalta.

Rakkautta 8 %
Elokuvassa painotetaan, että kaikki on kaupan, sinä ja minäkin. Nihilistinen maailmankuva ei jätä tilaa rakkaudelle.
    Itserakas mainosmies ympäröi itsensä design-vaatteilla, huumeilla, juhlilla ja kauniilla naisilla. Hän ihastuukin, mutta munaa mahdollisuutensa.

Anarkiaa 17 %
Elokuva perustuu ranskalaisen Frédéric Beigbederin mainosmaailmaa irvaavaan romaaniin, jonka Like on suomentanut.
    Leffan pitäisi ilmeisesti vedota kulutuskriittisiksi itsensä mieltäviin melkkiksiin (ks. sivu 26), mutta valkokankaalla meno muuttuu puisevaksi rypemiseksi. Anarkiapojoja siitä, että elokuvasta puuttuu juoni.

Muut ainesosat: Miehistä kukkoilua 52 % Ilottelua 23 %

Jean-Pierre & Luc Dardenne: Lorna`s Silence

Belgiaan muuttanut Lorna elää päältäpäin katsottuna arkista elämää: työskentelee pesulassa ja käy kaupassa. Näistä lähtökohdista ei järin suurta draamaa synny, mutta naisen harmittoman oloinen elämä paljastuu vähitellen, no, vielä ankeammaksi.

Rakkautta 31 %
Lorna on järkiavioliitossa narkomaanin kanssa, jotta saisi Belgian kansalaisuuden. Varsinainen mielitietty on mukana hämäräbisneksissä.
    Elokuvan miehet toistelevat Lornan nimeä, vaativat, junailevat ja pyörittävät pelejään. Lorna pysyy hiljaa siihen asti, kunnes alkaa rakastaa itseään.

Anarkiaa 24 %
Elokuva näyttää valjulta, ja kerronta on jopa anarkistisen realistista. Musiikkina soi Beethoven ja belgialainen dEUS, mikä on poikkeuksellisen tylsä kombinaatio.

Muut ainesosat:
Kylmää järkeä 26 %
Suopeutta 19 %

Nuri Bilge Ceylan: Three Monkeys

Jo alussa käy selväksi, että jotain ikävää on tapahtumassa. Synkkäilmeinen mies ajaa autolla yksin pimeää metsätietä. Pian hän ajaa ihmisen yli. Politiikassa toimiva mies palkkaa uskollisen apulaisensa sijaiskärsijäksi.

Rakkautta 59 %
Väärä mies joutuu vankilaan, ja hänen vaimonsa ja aikuisikäinen poikansa jäävät kotiin. Perheen sisäinen jännite alkaa purkautua, kun äiti rakastuu yliajaja-poliitikkoon.
    Äidin kännykän soittoääni, naisen laulama iskelmä, kuvastaa täyttymättömän rakkauden tuskaa ja katkeraa kaipuuta: “Toivon, että epätoivo on aina ovellasi, odottaen kuin orja.”

Anarkiaa 24 %
Tiedättehän sen aistimuksen, kun makaa auringossa, tuntee lämmön silmäluomien päällä ja lopulta avaa ne – maailma näyttää vihertävän harmaalta. Siltä näyttää myös tämä turkkilainen elokuva, aivan koko ajan.
    Niukkaa värimaailmaa kompensoidaan muilla aisteilla. Elokuva keskittyy yksityiskohtiin: tuulettimen huminaan, junaradan kolkkeeseen ja hikipisaran putoamiseen lattialle.

Muut ainesosat:
Magiaa 12 %
Mustaa huumoria 5 %

Antti Järvi