Mitä yhteistä on kahvinkeittimellä, pankkijonolla, Tom Cruisen skientologiahaastattelulla ja polkupörällä?
    Niin. Sanopa se.
    Teatterikorkeakoulun tanssitaitteen linjalta pari vuotta sitten valmistuneen Virva Talosen tuoreessa koreografi assa Rush man waiting mind ne kuitenkin liitetään saumattomasti samaan paketttiin: Kaikki kuvaavat toisarvoista aikaa. Hetkiä välitilassa, jolloin odotetaan jonkin muun alkavan.

Uuden tanssin keskus Zodiakissa esitettävän teoksen idea on yksinkertaisuudessaan vinkeä. Lavalle – todelliseen aikataulutettuun esiintymisen tilaan – tuodaan etusijalle toimet, joissa ei juuri ole esitettävää.
    Käsien siirtely sylissä tai nenän nyrpistely muuttuvat tanssijoiden, Sofia Karlssonin, Esete Sutisen, Vera Tegelmanin liikkeissä merkityksettömistä eleistä päähuomion kohteiksi. Teos on välitilojen ylistys.

Valitettavasti Talosen välitilat on tupattu turhan täyteen. Rush man waiting mind raapii pintaa joka suunnalta ja ohittaa oman ideansa pienen suuruudesta.
    Esityksen alun kohtaus, jossa tanssijat jonottavat seiniä pälyillen toisteisen hissimusiikin soidessa korostaa vielä alunperäistä ideaa tehokkaasti. Samoin koko esityksen ajan lavalla huonoryhtisesti polkupyörää polkeva tyttö.
    Perinteisen oloiset tanssipätkät ovat moni-ilmeisiä, joskin jäävät intohimottomiksi – ehkä odottamisen tuleekin olla sitä.
    Televisioruudulla pyörivien internethakujen, kahvitaukojen yhdistäminen pakettiin tuntuu kuitenkin jo liialta. Samoin päälleliimatun oloisesti keksitty ajatus siitä, että maailmanloppu tulee pian, ja ihmisten on nyt vain odotettava.
    Odotettava on muutoinkin, se lienee esityksen idea.

Yhdessä Rush man waiting mind osuu toki oikeaan. Tom Cruise -haastattelun tuijottamisen todella täytyy olla toissijaista toimintaa.

Elina Kervinen

Rush man waiting mind Zodiakissa (Tallberginkatu 1) 3.5. saakka klo 19, 4.5. klo 15. Liput 17/10 e.