Siviili- ja kauppaoikeuden professori Thomas Wilhelmsson, 58, on valittu Helsingin yliopiston uudeksi rehtoriksi.
    Helsingin yliopiston kollegio tarvitsi uuden rehtorin valintaan kaksi äänestyskierrosta. Toisessa äänestyksessä Wilhelmsson voitti lääketieteellisen tiedekunnan professorin Matti Tikkasen äänin 62-59.
    Kaikkiaan rehtoriksi pyrki 15 ehdokasta.
    Aikaisemmin yliopiston vararehtorina toiminut Wilhelmsson sanoo kannattavansa lukukausimaksuja EU:n ulkopuolelta tuleville tutkinto-opiskelijoille.
    ”Meidän pitää päästä kansainvälisille markkinoille myymään hyviä koulutustuotteitamme. On vaikea perustella, miksi hyvä koulutus olisi ilmaista. On myös vaikeaa perustella suomalaisille veronmaksajille, miksi meidän olisi maksettava ulkomaalaisten opiskelijoiden koulutuskustannuksia.”
    Wilhelmssonin mukaan yliopiston pitäisi kiinnittää enemmän huomiota myös opiskelijamäärään nähden pieneen opettajakuntaan.
    ”Se on tekijä, joka vie meitä alaspäin kansainvälisillä rankinglistoilla. Voisimme hyvin hallitusti vähentää opiskelijamäärää ja samanaikaisesti lisätä opettajakuntaa esimerkiksi virtaviivaistamalla hallintoa tai velvoittaa tutkijoita osallistumaan opetukseen.”
    Wilhelmsson esittää vararehtoreita kollegion hyväksyttäväksi 10. kesäkuuta. Uusi rehtoraatti aloittaa työnsä elokuun alussa.
    Uuden rehtorin kausi saattaa jäädä paljon normaalia viittä vuotta lyhyemmäksi. Yliopistolain uudistus nimittäin muuttaa myös hallintoa tuntuvasti ensi vuonna, ja samalla rehtorin valinta siirtynee hallituksen tehtäväksi.

Kuva Ari Aalto