Teimme tähän lehteen reportaasin Södertäljestä, ruotsalaiskunnasta, joka vastaanotti viime vuonna enemmän Irakin-pakolaisia kuin USA ja Kanada yhteensä.
    Juuri kun se oli valmistunut, Helsingin Sanomien Nyt-liite julkaisi mielenkiintoisen jutun Pohjanmaalla sijaitsevasta Korsnäsistä, “Suomen kansainvälisimmästä kylästä”. On aika avartavaa vertailla paikkakuntia keskenään.
    Södertäljessä on 83 000 asukasta, Korsnäsissä 2 200. Korsnäs oli ennen maailman ruotsinkielisin paikka: asukkaista 96 prosenttia on ruotsinkielisiä, kertoo Nyt-liite. Södertäljessä on päinvastoin, ruotsia puhuu äidinkielenään yhä harvempi, arviolta reilu puolet asukkaista.
    Korsnäsistä tehtiin juttu sen takia, että sinne on viime vuosina muuttanut “yli sata ulkomaalaista”!
    Södertälje on aivan erikokoinen paikka kuin Korsnäs, joten siellä ulkomaalaistenkin määrä on tietenkin eri luokkaa. Södertäljessä asuu noin 23 000 muualla kuin Ruotsissa syntynyttä. Se tarkoittaa tarkoittaa yli 27 prosenttia kuntalaisista.
    Korsnäsin asukkaista kuusi prosenttia on ulkomaalaisia. Sillä pääsee Suomen kansainvälisyystilastossa kolmannelle sijalle ja Hesariin.
    Mutta on Södertäljessä ja Korsnäsissä jotain samaakin: Kummassakin kunnassa on perustettu virkoja, joiden haltijat hoitavat maahanmuuttajien asioita. Korsnäsissä on yksi, Södertäljessä 70. Molemmilla kunnilla on omat integraatio- ohjelmat. Korsnäsin ohjelma kirjoitetaan Hesarissa kursiivilla ja tarkoittaa tutustumiskäyntejä eri viranomaisten luona. Södertäljen ohjelma kestää puolitoista vuotta ja sisältää ennen kaikkea ruotsin opettelua ja työharjoittelua.
    Södertälje on hieman edellä Korsnäsiä – ja Ruotsi Suomea.

Joanna Palmén