1990-Luvun loppu oli epävakaista aikaa Robert Downey Jr:lle. Häkki heilahti bilehilenäyttelijälle 1997 tämän lintsattua oikeuden määräämästä huumetestistä. Los Angelesin kunnanvankilassa toinen asukki löi Hollywood-tähteä nenään.
    Parin vuoden päästä pärähti vuosi pakkovieroitusta. Vuonna 2000 Downey skarppasi hetkeksi ja näytteli Ally McBealissa Emmyn arvoisesti, mutta jo ennen ensimmäisen tuotantokauden loppua näyttelijä repsahti huumeisiin. Potkuja seurasi vuosi pakkovieroitusta ja kolmen vuoden ehdonalainen tuomio.
    Örvellyksen lomassa Downey ehti heittää kehutun sutkin kustannustoimittajan roolin Curtis Hansonin Wonder Boysissa (2000). Siitä ja Emmystä huolimatta harva olisi Ally McBeal -potkujen jälkeen uskonut, että näyttelijää enää palkataan isoon tuotantoon.
    Siksi tulee lämmin olo, kun katsoo karismaattisen näyttelijän vetävän päälleen Iron Manin sotisopaa. Ryhtiliikkeen ja hienojen roolien kimaran jälkeen 43-vuotias Downey on odotuksien vastaisesti uransa huipulla: 186 miljoonan dollarin sarjakuvafi lmatisoinnin nimihahmona.
    Kamera rakastaa edelleen hulttioroolien mestaria, jonka esittämä huikenteleva asesuunnittelija päättää onnettomuuden jälkeen ottaa itseään niskasta kiinni.

Matti Rämö
Kuva Zade Rosenthal

Iron Man elokuvateattereissa.