Kaksi nuorta tyttöä istuu eduskuntatalon portailla:
    “Siis mun pitäis saada viikoraha tällä viikolla, että saisin ostettua uusii vaatteita.”
    “Paljon sä saat? Mä saan vaan viiskymppii, mut äiti on aina siilleen et ööhh.”
    “Silhän ei saa edes timmei farkkui…”
    “No ei todellakaan.”
    Kohta tyttöjen ohi kävelee kansanedustaja. Äänestäkää kunnallisvaaleissa, möreä ääni kehottaa.
    “Siis missä? Ketä kiinnostaa? Lähetään Kamppiin.”
    Tältä näyttää poliittisten nuorisojärjestöjen tällä viikolla yhdessä lanseeraaman kunnallisvaalikampanjan YouTube -video. Kampanja on rahoitettu EU-tuilla, ja sen on tarkoitus saada ensi kertaa äänioikeutetut lähtemään syksyllä uurnille. Kampanjan verkkosivuilla kerrotaan, etteivät nuorisojärjestöt halua “propagoida, kuinka kiinnostavaa politiikka on” , vaan “yksinkertaisesti saada nuoret äänestäjät käyttämään äänioikeuttaan”.
    Ajatus nuorten hätistelemisestä vaaliuurnille onkin kaunis: jos vain ikääntyneet äänestävät, on tuloksena politiikkaa, jossa nuorten ääni ei kuulu. Harmi silti, ettei nuorisojärjestöjen videolla tai kampanjalla näyttäisi olevan mitään tekemistä politiikan tai kunnallisvaaleissa esillä olevien asioiden kanssa.
    Politiikka piilotetaan, kuin se olisi häpeä.

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat nimenneet kampanjansa – kuulemma ironisesti – otsikolla Ketä kiinnostaa? Ironian voi toki YouTube – videostakin aistia. Silti pistää miettimään, mahtaako nuori, ensi kertaa äänestämistä harkitseva innostua kunnallisasioista siksi, että kaksi pissisteiniä puhuu päättömiä hassussa videossa. Poliittisissa nuorisojärjestöissä taidetaankin pitää nuoria tyhminä: Eihän niille kannata puhua oikeista asioista, kun ne eivät kuitenkaan tajua.
    Surkuhupaisinta tässä on, että samaan aikaan useammassakin poliittisessa nuorisojärjestössä kannatetaan kunnallisvaalien äänestysiän laskemista 16-vuoteen – nuoret kun ovat jo sen ikäisinä niin fiksuja, että ymmärrystä riittää.

Ketä kiinnostaa -kampanja on vielä alussa, ja kritiikki onkin toivottavasti ennenaikaista. Nettisivuille on tulossa kuulemma lisää sisältöä, ja syksyllä järjestetään konsertti, johon ensi kertaa äänestävät saavat henkilökohtaisen kutsun. Vaalipaneeleitakin on suunniteltu.
    Kaikki tämä on jo parempaa kuin valtiovallan viime eduskuntavaalien alla nuorille lähettämä nolo äänestä äänestä -kynä. Toiveena Ketä kiinnostaa -kampanjalle olisi silti, että nuorisojärjestöt paitsi erillään, myös yhdessä vääntäisivät rohkeasti ihan oikeista poliittisista kysymyksistä. Järjestöjen pitäisi tehdä välillensä eroa ja haastaa myös emopuolueensa näyttäen mistä nuorille tärkeistä asioista kunnallisvaaleissa oikeastaan päätetään.
    Nuorille pitäisi kampanjoida asioiden merkityksellisyyden, ei pelkän äänestämisen puolesta. Ja toisin kuin moni tuntuu luulevan, sen ei tarvitse olla byrokraattista, tiukkapipoista tai edes tylsää.
    Vaikka tietenkin tällaisissa kampanjoissa on yksi ongelma – nuorisopoliitikkojen pitäisi nähdä vaivaa ja ihan oikeasti ottaa selvää, mistä tärkeissä kunnallisasioissa on kyse.

Kunnallisvaaleihin on vielä monta kuukautta ja kampanjointikin toivottavasti muuttaa suuntaansa. Ylioppilaslehti kantaa kortensa kekoon jo ennen kesätaukoaan. Kysyimme puolueilta, mitkä ovat seuraavalla vaalikaudella nuorten kannalta tärkeimmät poliittiset väännöt Helsingissä. Vastaukset voi lukea tämän lehden sivuilta 10-11.
    Ehkä se jotakuta kiinnostaa.

Elina Kervinen