Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) hammastarkastuksiin on Töölössä noin puolen vuoden jono. Särkytapauksissa voi saada niin sanotun akuuttiajan, jos soittaa ajanvaraukseen aamukahdeksalta. Millä perusteilla saa itselleen akuuttiajan, YTHS:n johtajahammaslääkäri Anne Komulainen?
    Ajanvarauksessa on arvioitava hoidon tarpeen kiireellisyys. Pelkkä paikan lohkeaminen ei riitä akuuttiajan saamiseksi – ainakaan yleensä. Hampaan on esimerkiksi hangattava kieltä pahasti. Jos poski on turvoksissa tai on sattunut jokin tapaturma, niin totta kai ajan saa samalle päivälle. Hoidon tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Kuinka paljon hammasta pitää särkeä, jotta voi saada akuuttiajan?
    Jos ajatellaan opiskelijaa, joka on jo käynyt YTHS:llä, niin silloinhan ajanvarauksessa on käytettävissä tietoja aikaisemmista käynneistä. Jos jossakin hampaassa on ollut syvä reikä, ja opiskelija valittaa särkyä siinä samassa hampaassa, niin se helpottaa päätöstä akuuttiajan antamisesta. Jos ei ole käytettävissä tietoja aikaisemmista käynneistä, silloin kyselemme opiskelijalta esimerkiksi, haittaako särky yöunta, ja onko särkyyn tarvittu lääkkeitä. Kysymyksiä esitetään tietyn kaavan mukaan.

Eikö se ole ongelmallista, koska ihmisillä on erilaiset kipukynnykset?
    Onhan se. Jonkun mielestä pieni juttu voi tuntua kivuliaalta, vaikka se ei vaatisi lainkaan hoitoa. Toinen ei välttämättä kiinnitä huomiota koko asiaan, vaikka hampaasta olisi irronnut iso paikka.

Mitä YTHS on tehnyt lyhentääkseen pitkiä potilasjonoja?
    Olemme lisänneet hammaslääkärien työaikoja määrärahojen puitteissa, eli olemme yrittäneet reagoida tilanteeseen. Meillä ei ole rahaa palkata uusia työntekijöitä.

Tuomas Kokko

Kerro Ylioppilaslehdelle maailman virheistä ja lähetä sähköpostia: posti@ylioppilaslehti.fi.