Leppätaloksi kutsutun Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) kolmannen ylioppilastalon lopulliset kulut ovat paisumassa vielä rutkasti ennakoitua suuremmiksi.
    HYY:n edustajiston reilu vuosi sitten hyväksymässä, jo kertaalleen tarkennetussa kustannusarviossa talon hinnaksi laskettiin 9,1 miljoonaa euroa. Nyt kustannusten odotetaan nousevan 13,1 miljoonaan euroon.
    Samassa yhteydessä HYY rakentaa Leppäsuolla sijaitsevan Domus Academican maanalaiseen osaan uusia tiloja ja kunnostaa vanhoja. Myös tämän hankkeet kulut ovat nousseet reilussa vuodessa roimasti, 7,2 miljoonasta eurosta 10,2 miljoonaan euroon.
    Rakennushankkeiden on määrä valmistua syksyllä 2008, ja urakka pysyy aikataulussa. HYY Yhtymä on Leppätalossa mukana 60 prosentin osuudella ja Domus Academican rakennushankkeessa se vastaa kuluista kokonaisuudessaan.

HYY Kiinteistöjen johtajan Jukka Leinosen mukaan rakennuskulujen nousu johtuu rakennusalan yleisestä suhdanteesta.
    ”Urakkatarjouksia on ollut erittäin vaikeaa saada, koska keskustan kaikki suuret rakennushankkeet ovat samassa vaiheessa. Se on nostanut hintoja.”
    Pääkaupunkiseudulla toimitilarakentamisen tarjoushinnat ovat nousseet vuodessa noin 16 prosentilla. Leppätalon ja Domus Academican hankkeiden kustannusten nousu on kuitenkin roimasti suurempaa, yli 40 prosenttia.
    ”Tietenkin on syytä pohtia, oliko alunperäinen kustannusarvio laadittu oikein”, Leinonen toteaa.
    Leinosen mukaan kustannusennuste oli molemmissa hankkeissa tehty laadultaan vaatimattomimmille tiloille. Domuksen hanke on lisäksi laajentunut alkuperäisestä esimerkiksi niin, että koko kiinteistöstä on uusittu palvelevat vesi- ja viemäriliitynnät.
    Kulujen nousuun vaikuttaa voimakkaasti myös se, että ylioppilaskunta aloitti Leppä- suon rakennushankkeet ajankohtana, jona rakentamisen kulut olivat huipussaan.
    Leinosen mukaan päätös oli tästä huolimatta oikea, sillä tontin varaus asemakaavassa oli umpeutumassa, eikä jatkoajasta ollut varmuutta.
    ”Oma käsitykseni oli, että hanke oli syytä saada käyntiin.”

Opiskelijat maksavat nyt joka tapauksessa rakennushankkeestaan kovan hinnan: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on sitoutunut vuokraamaan Leppätalon ja Domus Academican tilat HYY Kiinteistöiltä.
    ”Nyt on viimeinkin havahduttu siihen, että satulinna, jota lähdettiin rakentamaan, näkyy myös rahana”, sanoo HYY:n talousjohtokunnan puheenjohtaja Petrus Repo.
    Leppäsuolle valmistuvien tilojen vuokrat ja ylläpitokulut lisäävät HYY:n vuosit- taisia toimintamenoja näillä näkymin liki 700 000 eurolla, mikä on noin 16 prosenttia sen vuosi budjetin loppusummasta.
    Ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa 22.4. haettiinkin kiivaasti säästöjä.
    Riviopiskelijalle säästöt näkyvät ainakin jäsenmaksun nousuna. Vuoden 2009 kehysbudjettia käsitellessään edustajisto korotti jäsenmaksua ensi vuodelle 35 eurosta 38 euroon.
    Jäsenmaksun nosto ei herättänyt edustajistossa suurta keskustelua.
    HYY lykkää myös Jollaksesta opiskelijoille ostetun Villa Kuunarin käyttöönottoa ja vuokraa osan Leppäsuolle valmistuvista ja jo nykyisin käytössään olevista tiloista ulos. Yhteensä HYY:n ja sen järjestöjen käytöstä poistuu noin 700 neliömetriä tilaa.
    ”Ei tämä enää niin kovasti harmita. On hyvä, että edustajistoryhmät ovat ymmärtäneet tilanteen, ja että nyt ryhmärajojen yli koetetaan keksiä yhdessä keinoja toteuttaa säästöt fiksuimmalla mahdollisella tavalla”, Repo sanoo.

Mistä tiloista luovutaan?

    Uuden ylioppilastalon B-rapun tilat säilytettäneen järjestökäytössä.
    Domus Academican maanalaisiin tiloihin valmistuva monitoimitila annetaan HYY Yhtymän majoitus- ja ravintolatoiminnan käyttöön. Näin säästettäisiin vuosittain 87 000 euroa vuokrarahoja.
    Domuksen maanalaisiin tiloihin valmistuvaa suurta bilesalia suunnitellaan vuokrattavaksi myös muille ylioppilaskunnille juhlakäyttöön.
    Domuksen B-talon ensimmäisen kerroksen järjestötilat vuokrattaneen ulkopuolisille.
    Domuksen D-talon ensimmäisen kerroksen tilat vuokrattaneen ulos tulevan peruskorjauksen jälkeen. Nykyisin tilassa toimii valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden Kannunvalajat -järjestö.
    D- ja B-talojen tiloista luopuminen säästäsi HYY:lta vuonna 2009 luultavasti reilut 100 000 euroa muuten vuokriin kulutettavia rahoja.

Elina Kervinen
Kuva © Brunow & Maunula

Ehdota nimeä kolmannelle ylioppilastalolle: hyy.fi
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta omistaa sekä HYY Kiinteistöt että Ylioppilaslehden.