Laitoskokkikisan finaali!

T:Teksti:

Ylioppilaskunnan pääsihteeri Arto Aniluoto ei tiedä, mitä tehdä: hänen keittiöbravuurinsa on Unkarin paisti, mutta nyt vieras ei syö lihaa. Ongelmasta vaihdetaan paitsi puheluita myös sähköposteja ennen illallisen h-hetkeä.
    Pääsihteerin ovella Sörnäisissä käykin nopeasti selväksi, että ateriaa on mietitty hartaasti. Tarjolla on Eurooppa-päivän kunniaksi kasviksista koottu Europa-menu, ja stereoissa soi jo hillitty pianomusiikki.
    “Merikanto on oikein hyvä eurooppalainen säveltäjä.”
    Seuraavaksi Aniluodon huolena on kuitenkin budjetti.
    Aniluoto epäilee, että kanslerit ja muut isot pojat voivat pärjätä laitoskokkikisassa prameilla puitteilla: vuosikertaviineillä, Kruununhaan asunnoilla ja sen sellaisilla.
    “Europa-menu on sen sijaan opiskelijaystävällinen. Minulla on kuitti todisteena. Neljälle hengelle hintaa tulee 16,50 euroa. ”
    Kattauksesta Aniluoto ei tingi. Hän on taitellut siniset servietit viuhkoiksi ja asettelee nyt pieniin hopeisiin ankkoihin oransseja pöytäkortteja.
    “Vastavärit, huomaatko?”
    Pääruoka, portugalilainen “Slurps-keitto” on tujusti valkosipulista tomaattisoppaa, joka tarjoillaan sulatejuuston kanssa.
    Kokkaus sujuu hallintomiehen tarkkuudella. Aniluoto annostelee suolankin mitalla. Hautumista vartoessaan hän valmistaa bulgarialaisen Shopska-salaatin, joka kuulemma eroaa fetasalaatista siten, että feta raastetaan.
    “Se maistuu sillä tavalla aivan erilaiselta.”
    Niin tietenkin. Salaatti on joka tapauksessa yksinkertaisuudessaan toimiva, tosin hiukan turhan juustoinen. Slurps-keitossa maistuu ihanasti yrtit ja valkosipuli, ja raki- ryyppy on valkoviinin ohella hyvä valinta kyyti pojaksi.
    Eurooppa-menun päätöksen, suomalaisella omena-vaniljaliköörillä maustetun jäätelömaljan, jälkeen voi todeta, että lihaton kokkaus onnistuu Aniluodolta mainiosti. Jopa niin mainiosti, etten tohdi mainita perustavanlaatuisesta mokasta.
    Kasvisaterian keittoon ei kuulu lihaliemi.

Elina Kervinen

Slurps-keitto

(neljälle)

5 sipulia
5 valkosipulin kynttä
1 tlk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyreetä
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 tl suolaa
basilikaa
oreganoa
sulatejuustoa

Pilko sipulit ja kuullota. Lisää tomaattimurska, -pyree, vesi ja lihaliemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä vähintään tunti. Lisää mausteet ja murskatut valkosipulinkynnet jo keittämisen alkuvaiheessa. Aseta lautasille suuri nokare sulatejuustoa, ja kaada keitto. Koristele basilikalla ja tarjoa lisäkkeenä ruisleipää.


Maku
4/5
Esillepano 5/5
Viihtyisyys 5/5

Vuoden ajan on kokattu. Ja voittaja on… Pääsihteeri Arto Aniluoto. Onnea!

Palkinnoksi Aniluoto saa siihen Unicafen kalliimpaan lounaaseen riittävän lahjakortin. Sitten kelpaa maistella aivan oikeiden laitoskokkien bravuureita. Toiseksi sijoittui kansleri Kari Raivio ja kolmanneksi siviilioikeuden professori Urpo Kangas.

Katso reseptit ja ranking