Saavun sinisen omakotitalon pihaan Tapanilassa. Ovessa on lappu: ”Siiri ja Eevi, emme ole nyt kotona.” Olenkohan oikeassa paikassa?
    Kaupunkiekologian professori ja biotieteellisen tiedekunnan dekaani Jari Niemelä tulee onneksi avaamaan oven oranssi hämähäkkiessu päällään.
    ”Vaimoni Marianne ja lapset ovat vielä syntymäpäivillä”, Niemelä selventää naapurin lapsille suunnattua viestiä.
    Tarkoitus on valmistaa Auringonlaskun keittoa. Niemelä ojentaa naistenlehdestä revityn sivun, jossa ohje on. Kokin ei kuitenkaan tarvitse kokkailun aikana ohjetta vilkuilla.
    Niemelä kuorii ja pilkkoo kasviksia kattilaan urakalla. Huomenna on lasten harrastusilta, joten keittoa on hyvä tehdä kiireistä päivää varten varastoon. Juancho, 4, käy temppukoulussa ja Suthat, 8, soittaa rumpuja.
    Kun viimeinenkin bataatin pala on kypsä, dekaani surauttaa keiton sauvasekoittimella soseeksi.
    ”Uskoisin maun nyt kelpaavan pojillekin. Vaikka pojat ovat Aasiasta, he eivät pidä kovin mausteisesta ruoasta.”
    Odotamme muita perheenjäseniä kotiin. Niemelä intoutuu miettimään, onko tiskaaminen sittenkin ekologisempaa kuin täyteen ahdettu tiskikone. Pohdinta jää kesken, koska ovi käy.
    Juanchon pipo lentää kaaressa eteisen lipastolle ja Suthat säntää heti pihalle esittelemään taimikokoelmaansa. Sieltä löytyy muun muassa auringonkukkaa, kurpitsaa ja ystävältä saatuja papuja.
    Pääsemme pöytään. Inkivääritahna tuo keittoon kivan sivupotkun, mutta aikuiseen makuun keitto voisi tosiaan olla tulisempaa.
    ”Jälkiruoaksi on pakastimen tyhjennys -piirakkaa. Siinä on viime kesän viimeiset viinimarjat”, Niemelä valottaa.
    Iltapäivän kruunaa Suthatin taikatemppu, jossa karvapallot vaihtavat sankojen alla vinhasti paikkaa. Sen pohtimisessa hujahtaa kotimatka.

Auringonlaskun keitto

6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 bataatti
2 isoa porkkanaa
4 perunaa
1 sipuli
2 omenaa
2 dl kookoskermaa tai -maitoa
1 vajaa tl inkivääriä
Pirkka Oriental Mix -mausteseosta
pippuria

Laita vesi liedelle kiehumaan. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio. Pilko kattilaan ensiksi bataatti, porkkanat ja perunat, ja niiden jälkeen sipuli ja omenat. Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kookosmaito ja mausteet. Hämmennä hetki. Anna lämmön tasaantua ja soseuta keitto.

Maku 3/5
Esillepano 2/5
Viihtyisyys 4/5

Maria Ruuska

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet