WC-tilojen evoluutiosta

T:Teksti:

Bisnesidea: käytetyt tamponit

Wc-palveluiden ulkoistaminen? Ei, se ei tarkoita ulkohuussia, vaan sitä, että joku jamppa käy tyhjentämässä käytettyjen tamponeiden ja terveyssiteiden astian yrityksen wc-tiloista. Siis sen lisäksi, että ulkoistettu perussiivooja perussiivoaa paikan.
    Initialilla on myyntipäällikkö Marjut Ahervan mukaan jo toista tuhatta vessa-asiakasta pääkaupunkiseudulla. Määrä on moninkertaistunut kymmenessä vuodessa. Vessojen huolto työllistää nyt parikymmentä huussipalvelijaa.
    Sideastiat ja muut Initialin “palvelutuotteet” eivät olekaan mitä tahansa romppeita, vaan Englannin-pääkonttorin tuotekehitysuutuuksia. Esimerkiksi:
    Sanitact No Touch -sideastia: kansi aukeaa infrapunaliipaisimen avulla ilman kosketusta.
    Solar Airfresh -ilmanraikastaja: aurinkoenergialla (tai wc:n hehkulampulla) toimiva raikastin oppii wc-käyttäjien päivärytmin ja ruiskauttaa parfyymiä juuri oikeina hetkinä.
    Ja miehet, teitäkin varten Ahervalla on erikoistuote! Se on pisoaariin sijoitettava, kärpäsen kuvalla koristeltu rei`itetty muovilätkä, joka estää pisoaarin tukkeutumisen.
    Tiedoksi: se kärpänen on maalattu pisoaarisuojukseen ihan vain sihtaushaluja herättelemään: ei tee mieli lorottaa lattialle, kun voi kusta kärpäsen päälle.

2010-luvun pönttö pesee pyllysi

Suomen ainoan wc-istuinvalmistajan Idon vastaanottotiskin edessä jököttää wc-pönttö.
    Eikä se ole mikä tahansa posliiniastia, vaan viime vuonna lanseerattu mullistava Seven D. Pönttö on käsitelty likaa hylkiväksi, sen kanteen voi valita joko Quick Release -pikalukituksen tai Slow Close -vaimennuksen ja sen vesisäiliöön on integroitu wc-raikastin.
    Idon pyttyjen huuhteluun kuluttama vesimäärä on laskenut kolmessa vuosikymmenessä yhdeksästä litrasta kahteen ja puoleen
    litraan, kehuu myyntijohtaja Esko Mäntyniemi. Joka maassa vedensäästö ei kiinnosta.
    “Amerikkalaiset haluavat mahdollisimmat isot pöntöt. Ne kuluttavat helposti parikymmentä litraa vettä per huuhtelu. Myös rikkaat venäläiset pitävät isoista pöntöistä.”
    Suomalaisessa pyttykulttuurissa puhaltavat muutoksen tuulet. Esimerkiksi värillisiä wc-istuimia, jotka olivat suosittuja vielä 1990-luvulla, ei osta enää kukaan.
    Ensi vuosikymmenellä tekniset hienoudet yleistyvät vessoissa, Mäntyniemi ennustaa. Esimerkkinä hän mainitsee pönttöön integroitavan pyllynpesijän, joka ensin huuhtoo takamuksen lämpimällä vedellä ja sitten kuivaa sen puhaltamalla ilmaa.
    “Pesijöitä pääsee testaamaan jo nyt hienoissa hotelleissa Japanissa.”

Hyvin pyyhkii, jos osaa

Ei ole pyyhkijän elo enää helppoa: markkinoille pukkaa kaikenlaista wc-paperihärpäkettä.
    Esimerkiksi Lotuksen vuonna 2006 markkinoille tuoma “lisäarvotuote” Smart One -wc-paperiannostelija. Se näyttää avaruusalukselta ja tarjoaa pienestä reiästä sumpussa olevaa paperia pala kerrallaan.
    Mainoksen mukaan se on valmistettu poliisien mellakkakilvissä käytetystä polykarbonaatista.
    Mellakankestävään telineeseen on kuitenkin jäänyt yksi heikko kohta: se reikä. Siitä kun paperi sujahtaa takaisin lukitun telineen sisään, siinähän pyyhit käteesi.
    “Näin käy lähinnä ilkivaltatapauksissa, jolloin paperi on työnnetty tahallaan annostelijan sisälle,” kertoo Trade Marketing Manager Minna Timo Georgia-Pacific Nordicista. Mutta myös pyyhkijän pitää olla tarkkana:
    “Periaatteessa on mahdollista, että paperi jää annostelijan sisälle mikäli sitä vetää väärin, lujasti suoraan alaspäin.”
    Muista, hyvä vessassakävijä, suoriutua vessassa oikein!

Päivi Ala-Risku ja Janne Salomaa
Kuvitus Stina Salin