Helsingin yliopiston vararehtori Johanna Björkroth on myös elintarvike hygienian professori. Ja se näkyy.
    ”Elintarvikehygieenikko aloittaa kokkaamisen tietenkin käsien pesusta,” Björkroth naurahtaa lavuaarin ääreltä.
    Kuinka ollakaan, hygieenikon kotona tiskipöytä kiiltää. Tiskikone on kuitenkin tyhjentämättä, ja vararehtori aloittaa kokkaussession sen tyhjentämisellä.
    ”Täällä voi olla pölyistä ja tavarat sikin sokin, mutta vessan ja keittiön siisteydestä en ikinä tingi.”
    Siistiä on silti muuallakin: vain yksinäinen sukankudin lötköttelee sohvalla.
    Autossa matkalla Tuomarilaan Björkroth on jo paljastanut, että tarjolla on punajuuria ja vuohenjuustoa uunissa haudutettuna. Punajuuret Björkroth on ostanut kaupasta, koska halusi tietää, mitä maksaa kilo punajuuria: 80 senttiä.
    Muuten Björkroth on porkkanoiden, perunoiden ja punajuurien suhteen omavarainen. Hänellä on Malminkartanossa yliopiston palstatilkku, jolle hän kylvää ensi kesänä esimerkiksi kahdeksaa eri lajia perunoita.
    ”Kun tutkija hörähtää johonkin, hörähtää hän kunnolla.”
    Punajuurten kiehuessa Björkroth keittää kahvit ja pujahtaa avokeittiöstä olohuoneen puolelle ”elvyttämään hapettuneen radion”. Vähitellen olohuoneen nurkasta alkaa kaikua Groove FM.
    Rivitalon etupihalta Björkroth kipaisee hakemassa vuokaan tuoretta timjamia.
    Kokki kertoo lehmäharrastuksestaan. Katossa roikkuu brasilialainen koristelehmä, liesikuvun päällä on seimilehmä Itävallasta ja ruokapöydän alla makaa argentiinalaisen lehmän talja.
    ”Lehmä on täydellinen eläin. Lehmät ovat kilttejä ja kauniita, ja niistä saa maitoa ja lihaa”, eläinlääketieteestä väitellyt Björkroth perustelee.
    Siirrymme pöytään. Punajuuri maistuu erinomaiselta vuohenjuuston kanssa. Makua täydentää portugalilainen punaviini.
    Pelkään kuitenkin koko ajan, että mehukasta punajuurta on poskellani tai paperinauhasta punotuilla tableteilla. Lautasliinoja ei näy missään.

Punajuurta ja vuohenjuustoa

kilo punajuuria
vuohenjuustopötkö
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
mustapippuria
voita
timjamia

Keitä punajuuret, ja kuori ja pilko ne voideltuun vuokaan. Lisää punajuurten väliin vuohenjuustopalasia. Pirskauta päälle öljyä, etiikka, mustapippuria ja timjamia sekä haluttaessa muutama voinokare. Anna hautua 200-asteisessa uunissa kunnes juusto on kunnolla sulanut, eli noin parikymmentä minuuttia.

Esillepano 1/5
Maku 3/5
Viihtyvyys 4/5

Maria Ruuska

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet