Lisää yrittäjiä! Lisää innovaatioita! Lisää kasvua! Tätä tahtoo hallitus, mutta toteutuspuoli ontuu: etenkään nuoria ei ura yrittäjänä kiehdo, vaan tähtäimessä on yhä vakituinen palkkatyö.
    Jos todella haluttaisiin lisätä yrittäjyyttä, yksi keino voisi olla yrittäjyyden ja palkansaajien tiukan erottelun lieventäminen. Lainsäädännön pitää tukea todellisuutta, eli sitä, että jo nyt monet etenkin media- ja taidealoilla tekevät sekä palkka- että yrittäjätöitä – tai ainakin tekisivät, jos ei tarvitsisi pelätä sosiaaliturvan menetystä.
    Otetaanpa esimerkiksi työttömyysturva. Nyt pätkätyöläinen ei uskalla tehdä välillä töitä yrittäjänä, jotta ei menettäisi palkkatöissä kerryttämäänsä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.
    Ratkaisuna voisi olla yrittäjien ja palkansaajien työttömyyskassojen yhdistäminen. Kassaan maksettaisiin tietty prosenttiosuus tuloista, tulivatpa ne sitten palkka- tai yrittäjätoiminnasta. Nyt kassoilla on erilaiset säännöt, ja yrittäjän työttömyyskassaan liittyminen ei sen tiukkojen ehtojen takia aina edes ole järkevää.
    Järjestelmän väärinkäyttö estettäisiin karenssiajalla. Jo nyt irtisanoutuvalla palkansaajalla on kolmen kuukauden karenssi ennen kuin työttömyyskorvaus alkaa juosta, ja samanlainen karenssi voisi olla myös yrittäjällä.
    Sosiaaliturva on täynnä muitakin hidasteita. Esimerkiksi pakollista yrittäjän eläkevakuutusta varten pitäisi pystyä jo alkuvuodesta arvioimaan koko vuoden yrittäjätulot. Palkkatöitä ja yrittäjyyttä yhdistävälle sirpaleyrittäjälle tämä on sula mahdottomuus.
    Mutta kaikkia yrittämisen byrokratia ei pelota. Tämän lehden sivuilla 14-17 nuoret yrittäjät kertovat, ettei se ole edes niin kovin vaikeaa.
    ”Jos me pystymme siihen, pystyy siihen kuka tahansa”, punklevy-yhtiön toinen nokkamies Janne Tamminen kannustaa.

Päivi Ala-Risku