Ylioppilaslehdessä (6/08) haastateltu kokoomuksen kansanedustaja Henna Virkkunen kannattaa lasten päivähoitomaksuihin tuntuvia korotuksia. ”Hinnat ja palkkataso ovat nousseet, joten nyt maksut kohoavat niiden tasolle.” Virkkunen myös haluaa sitoa maksut indeksiin, jotta ne nousisivat tasaisesti ilman isoja kertakorotuksia.
    Helposti tuntuu unohtuvan, että monet sosiaalietuudet ovat jääneet selvästi enemmän jälkeen yleisestä hintakehityksestä.
    Lapsilisän ostovoima on pudonnut 17 prosenttia vuoden 1994 tasosta. Lasten kodinhoidon tuen reaalitaso on laskenut vuosina 1993-2005 peräti 34 prosenttia.
    Opintotuen ostovoima on heikentynyt 24 prosenttia sitten vuoden 1992. Tuleva 15 prosentin korotus korjaa tilannetta vain osittain, ja jos opintorahaa ei sidota indeksiin, inflaation kiihtyessä sen reaaliarvo uhkaa taas rapistua. Asumistuki ei sekään ole pysynyt reippaasti kohonneiden vuokrien vauhdissa.
    Miksi maksujen reaaliarvon vähäinen aleneminen on ongelma, mutta sosiaalitukien ostovoiman romahtaminen ei ole?
    Ihan hyvä, edustaja Virkkunen, että rahanarvotaulukot kiinnostavat. Nyt vain soisi niiden kiinnostavan silloinkin, kun on kyse sosiaaliturvasta eikä maksujen korotuksista.

Arno Kotro