Joukkoliikenteen matkalippu haukkaa opiskelijan tiukasta budjetista helposti ison palasen. Kahdessa yliopistokaupungissa, Lahdessa ja Kouvolassa opiskelija ei saa minkäänlaista alennusta matkalipustaan.
    Huonoin tilanne on Lahdessa: kuukausilippu maksaa 51 euroa, eikä opiskelija-alennuksia tunneta. Halvinta julkisilla liikennevälineillä liikkuminen on Vaasassa: 30 päivän kausilippu maksaa kaksikymmentä euroa. Pääkaupunkiseutu tulee hyvänä kakkosena, opiskelijoiden yhden kaupungin sisäinen lippu maksaa 21,40 euroa.

Lahdessa sijaitsevalla Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitoksella opiskelee noin 160 opiskelijaa. Laitoksella opiskelevan Aleksi Mäntylän mukaan tilanne kaupungissa on opiskelijalle todella vaikea.
    “Meidät lasketaan Lahdessa täysin samanarvoiseksi kaikkien muiden kanssa. Olemme jo monta vuotta koettaneet vaikuttaa kaupungin päättäjiin saadaksemme edes 25 prosentin alennuksen – täysin turhaan.”
    Myös Helsingin yliopisto ylioppilaskunta (HYY) on herännyt tilanteeseen. HYY:n hallitusohjelmaan on kirjattu opiskelija-alennuksen ajaminen Lahteen.
    “Lahdessa on keskisuurista kaupungeista kaikkein huonoin joukkoliikennetilanne. Yksityisautoilu tuntuu olevan siellä poikkeuksellisen rakas asia”, sanoo HYY:n hallituksessa kaupunkiasioista vastaava Leena Pihlajamäki.
    Alennuslippuja eivät saa myöskään nuoriso tai eläkeläiset. HYY:n delegaatio on käynyt Lahdessa pehmittelemässä virkamiehiä, ja huhtikuussa on vuorossa kaupunginjohtaja.
    “Kaupungissa on jo perustettu työryhmä selvittämään asiaa. Toivottavasti muutos saadaan nyt aikaan.”

Lahden joukkoliikenteestä vastaava liikenneinsinööri Matti Hoikkanen selittää opiskelijalipun puutetta tiukalla budjetilla.
    “Tuetun opiskelijalipun tarjoaminen tulisi maksamaan noin 300 000 euroa vuodessa. Tähän ei kaupungilla ole ollut varaa.”
    Aleksi Mäntylällä on raadollisempi selitys.
    “Liikennettä hoitavan Koiviston liikenteen omistajaporras koostuu keski-ikäisistä miespuolisista jääristä, samoin kaupungin päättäjät ja virkamiehet. Tämä porukka ei näe mitään syytä puolustaa opiskelijoiden asemaa.”
    Myöskään Kouvolassa ei opiskelijalippua tunneta. Tilanne on kuitenkin opiskelijan kukkarolle ystävällisempi, matkaliput ovat yleisesti huomattavasti halvempia. HYY keskittää vaikuttamisensa Lahteen, sillä Kouvolassa sijaitseva käännöstieteen laitos muuttaa Helsinkiin vuoden 2008 aikana.

Veikko Eranti