Heikki Patomäki ehdolle Helsingin yliopiston rehtoriksi

T:Teksti:

Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki asettuu ehdolle Helsingin yliopiston (HY) toukokuussa käytävään rehtorivaaliin.
Aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana ja muun muassa yliopistolle tuodun uuden palkkausjärjestelmän kriitikkona tunnettu Patomäki ilmoitti ehdokkuudesta blogissaan 23.4.
Ohjelmatekstissään Patomäki muun muassa kritisoi tekeillä olevaa yliopistolain uudistusta ja vastustaa ulkomaalaisille opiskelijoille asetettavia lukukausimaksuja.
“Jos opetuksen sisällön ja tutkimuksen tulosten täytyy miellyttää valtiovarainministeriötä ja yksityisiä rahoittajia, tuloksena on rahan ja vallan luoma hienovivahteinen ja epäsuora sensuuri. Avoimessa yhteiskunnassa tiede saa tutkia, opettaa ja julkisesti sanoa mitä parhaimmaksi katsoo”, Patomäki kirjoittaa.
Patomäen mukaan on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta yliopiston johto pysyy uudenkin lain alla yliopistolaisten omissa käsissä. Hän vastustaa myös yliopistojen saaman yksityisen rahoituksen sitomista valtion lisärahoitukseen.
Tällä hetkellä Patomäki on virkavapaalla ja toimii heinäkuun loppuun saakka varttuneena tutkijana HY:n tutkijakollegiumissa.
Tähän mennessä ehdokkuudestaan ovat ilmoittaneet muun muassa HY:n vararehtorit Hannele Niemi ja Thomas Wilhelmsson. Myös vararehtori Johanna Björkroth on ilmoittanut olevansa käytettävissä tehtävään.
Rehtorivaalin ehdokasasettelu päättyy 5.5. Yliopiston kollegio valitsee rehtorin 27.5. ja nimittää vararehtorit rehtorin esityksestä 10.6. Uusi rehtoraatti aloittaa toimikautensa elokuun alussa.